100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Oživte Facebookovou stránku své firmy!

7. leden 2021
Oživte Facebookovou stránku své firmy!

Sociální sítě jsou skvělým nástrojem k propagaci malých podniků a firem. Máte šanci rozšířit povědomí o vašem byznysu, přilákat nové zákazníky a lépe porozumět těm stávajícím. To vám umožní nejpopulárnější platforma u nás – Facebook. K vytvoření silné základny jsou však potřeba kvalitní a pravidelné příspěvky. Přinášíme vám originální nápady na posty, kterými svou stránku odlišíte od konkurence.

1) Řekněte si o radu

Pochopitelně smyslem jakékoli stránky je radit svým čtenářům. Pokud však tento zvyk jednou za čas obrátíte, získáte tím velkou odezvu od svých fanoušků. Váš příspěvek se zviditelní a spolu s ním i vaše stránka. Nejste si jisti, jak by takový příspěvek mohl vypadat? Zkuste třeba …

  • Co byste dělali, kdyby…
  • Jeden z našich čtenářů má dotaz… Jak byste pomohli?
  • Chtěl bych zavést novou službu / změnit interiér obchodu / otevřít novou pobočku a rád bych slyšel váš názor.

Zeptat se můžete úplně na cokoliv, pointa je, že lidé milují dávat rady a sdílet své názory.

Tip: Ze získaných odpovědí můžete následně sepsat příspěvek na blog a další originální post je na světě!

2) Zažehněte debatu

Tento nápad je spíš pro odvážlivce a pro někoho, kdo je ochoten se s cizími lidmi do diskuse pustit. Vyjádřete svůj názor k aktuálnímu tématu nebo se jen zeptejte na názory svých fanoušků. Jedná se o velmi účinný způsob, jak rozproudit konverzaci s fanoušky a oživit váš obvyklý feed. Dejte si však pozor, abyste nevybrali příliš citlivé nebo nevhodné téma. Pokud se to k vašemu podnikání nehodí, politiku zcela vynechte. K obojímu ale najdete spoustu témat k debatě:

  • Měly by podle Vás být malé podniky zavřené? (myšleno během koronakrize)
  • Jsou podle Vás klasické tištěné knihy na ústupu?
  • Kolik času na Facebooku je podle Vás tak akorát?
  • Jak sami vidíte, možnosti jsou takřka nevyčerpatelné. Debatovat se dá naprosto o čemkoliv a je jen na vás, do jakého tématu se pustíte vy.

3) Vyprávějte příběh

Obvyklé posty by měly být krátké, trefné, stručné a vyzývat k akci. Jednou za čas však můžete od tohoto nepsaného pravidla digitálního marketingu opustit a sdílet delší příběh. Ano, lidé si rádi počtou, a pokud na poutavý příběh narazí přímo na Facebooku, ještě lépe. Nicméně, měli byste dál dodržet pravidlo spojitosti s vaší firmou nebo oborem. Psát můžete o následujícím:

  • O tom, jak jste podnik založili.
  • O výrobku/službě – jak vás napadl / jak Vám pomohl / jak probíhá jeho výroba.
  • O nějaké podnikatelské chybě, kterou jste udělali v začátcích.
  • Proč jste si tento obor vybrali.
  • Čím Vás práce naplňuje.
  • Pokud podnikáte jako samostatná osoba, můžete sdílet i osobní historku (jak trávíte Vánoce, kde jste byli na dovolené apod.). Zvýší to osobitost a důvěryhodnost stránek i podniku.

4) Follow Event

Plusové body si u svých fanoušků rozhodně získáte nabídnutím svého prostoru. Jednou za týden / měsíc / rok vyhlaste tzv. Follow Event, kdy vaši sledující budou moct na vaše stránky sdílet své odkazy, pozvánky do skupin apod. Vaše publikum prostor k propagaci zdarma ocení a odměnou vám budou věrní fanoušci. Pokud však nechcete zanést svou zeď irelevantními příspěvky, sdílejte odkazy přes Facebook Stories.

5) Marketing je (doplňte)

Větší počet komentářů i zvyšuje pravděpodobnost, že se váš příspěvek, tedy i vaše stránka, objeví v hlavním newsfeedu. K tomu se skvěle hodí i následující tip, kdy sdílíte obrázek a do popisku dáte jen:

  • Kdybych vyhrál v loterii, úplně nejdřív bych ______.
  • Kdybych měl tři přání, přál bych si _____.
  • Nejlepší vánoční cukroví je _____.
  • Nejlepší na létu je ______.
  • Štěstí, to je když _____.

Fantazii se meze nekladou. Doplňovačka je takovou univerzální záchranou, když vám dojdou nápady.

6) Sdílejte články z blogu… S popiskem!

Tímto způsobem nenásilně odkazujete na své webové stránky, jde tedy o nejpoužívanější taktiku propagace na sociálních sítí. Někteří však na svých stránkách publikují jen samotné odkazy bez jakéhokoliv popisku, což je opravdu zbytečná začátečnická chyba. Vždy byste měli čtenáře upozornit na téma a kam se kliknutím na odkaz dostane. Krátká výzva, poznámka, pár bodů udělá zázraky. Nečekejte, že lidé budou nadšeně klikat na nicneříkající odkazy.

7) Zveřejňujte fotky se zákulisí

Dalším netradičním příspěvkem jsou fotky ukazující, co se děje za oponou. Lidi to pobaví, a navíc se přiblíží vašemu pravému já. Možnost vidět, že i za nabízenou službou či výrobkem stojí lidé z masa a kostí, dodá vaší značce na tradičnosti, lidskosti i důvěře. Některé posty navíc mohou být opravdu zajímavé.

  • Vlastníte obchůdek? Natočte, jak probíhá vánoční výzdoba či proměna výkladní skříně.
  • Vlastníte e-shop? Vezměte zákazníky do skladu pomocí živého vysílání.
  • Provozujete řemeslnou činnost? Ukažte, jak probíhá obložení koupelny, vymalování pokoje nebo oprava střechy.
  • Sdílejte fotky z firemních akcí, z oběda nebo teambuildingu.

Tyto nápady na netradiční Facebookové příspěvky vám pomůžou oživit vaše stránky, lépe poznat vaše zákazníky a odlišit se od konkurence.

V rámci MBA studia zjistíte více o využití sociálních sítí pro váš byznys například v předmětu Marketingový management nebo v anglicky vyučovaném předmětu International Marketing and Social Media.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.