100% ONLINE MBA STUDIUM, MSc & LLM JIŽ OD 99.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 07. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Nevybírejte MBA studium jen podle ceny

22. květen 2024
Nevybírejte MBA studium jen podle ceny

Na pomyslné visačce je u studia MBA obvykle uvedená poměrně vysoká cifra. Finanční částka, jakou nevydáváte každý den. Přesto by neměla být tím hlavním faktorem, podle kterého se budete při výběru řídit. Prozkoumejte detailně, co za své peníze dostanete.

Je užitečné nepohlížet na finanční částku, kterou plánujete do MBA studia investovat, jako na pouhou útratu. Spíš než výdaj je to investice, která se vám v budoucnu mnohokrát vrátí. V zásadě jde o to vybrat si takové studium, které bude v optimálním poměru odpovídat jak vašim finančním možnostem, tak vašim potřebám.

1. Zjistěte, za co přesně platíte

Než pošlete přihlášku k MBA studiu na konkrétní školu či instituci, prozkoumejte, co všechno uvedená cena zahrnuje. Vždy byste měli mít možnost v klidu se předem seznámit se strukturou školného a případných poplatků. Každý má trochu jiné představy a studijní potřeby, a proto je vhodné, pokud škola nabízí více variant školného MBA studia přizpůsobených různým typům studentů. Pokud si například nejste jistí časovou zátěží a tím, zda se vám podaří splnit vše v řádných termínech, je vhodné zvolit si variantu, která vám umožňuje bez jakýchkoli sankcí studium prodloužit či přerušit. Zjistěte si také, zda je v rámci školného zahrnuta i studijní literatura či možnost přístupu do knihovny s odbornou literaturou (v dnešní době již často plně online).

Pozor – některé školy účtují poplatky dokonce i za samotné přihlášení ke studiu, a to i tehdy, pokud se ke studiu nakonec ani nerozhodnete.

2. Neporovnávejte hrušky s jablky

Ačkoliv co se přínosu týče, jsou obě formy MBA studia rovnocenné, online MBA studium je – už z podstaty věci – finančně výhodnější než to prezenční, kde musíte k nákladům započítat kromě školného ještě další položky, jako je doprava (jste-li zvyklí jezdit autem a školu budete mít na opačném konci republiky, bude vás to něco stát) a ubytování (větší vzdálenost si žádá nocleh v hotelu či penzionu). Cestování bývá spojené také s většími výdaji na stravu.

To, jestli budete jako studenti fyzicky přítomni ve výuce, nehraje ve výsledku opravdu žádnou roli. Přitom k online studiu nepotřebujete víc než spolehlivý počítač (či mobilní telefon) a připojení k internetu. Jinými slovy, online forma je možnost, jak ušetřit, aniž byste museli slevit z kvality a z toho, co vám studium MBA přinese.

Pozor – není online jako online. Ověřte si, jestli škola pojímá online formu jako opravdové MBA studium s konzultacemi s lektory naživo a řešením praktických problémů z vaší profese. Některé instituce za MBA studium vydávají i „samostudium“ formou přehrávání videí na YouTube, bez jakékoli interakce s odborníky.

3. Podívejte se na platební podmínky

MBA školy nabízejí různé možnosti, co se platebních podmínek týče. Obvyklá je nabídka finanční úspory, pokud zaplatíte ihned celou částku v hotovosti. K dispozici bývá též splátkový kalendář s různým počtem splátek – mohou být dvě i víc (většinou měsíční platby).

Doporučujeme zbystřit, uvidíte-li u některé školy nabídku slevy. Na té obecně není nic špatného, Češi milují slevové akce ve všech odvětvích, bohužel jde často jen o trik sloužící k přilákání neznalých zájemců. Na webu MBA instituce můžete zahlédnout zmínku o slevě, ale už možná nepostřehnete, že jde o běžnou částku, za kterou škola studium nabízí zcela standardně. Doporučujeme tedy navštívit stránky dané instituce častěji v průběhu několika týdnů či měsíců, abyste se přesvědčili, že se nejedná jen o slevu fiktivní.

Pozor – některé školy nabízejí „akční“ školné celoročně a připomínají tak spíše legendárního Bédu Trávníčka a jeho slevové akce.

Chcete-li tedy zaplatit méně, naučte se rozlišit skutečné slevy od fiktivních. Pověst MBA studia degradují také různé soutěže, které školy vypisují a v nichž účastník může „vyhrát“ kupříkladu vrácení školného.

4. Zjistěte si, kdy se vám investice vrátí

Návratnost se v jednotlivých případech liší. Na našem webu si můžete na kalkulátoru finančního přínosu MBA studia spočítat přibližný odhad, jak to bude vypadat ve vašem případě, pokud se rozhodnete studovat na institutu CEMI. Stačí zodpovědět otázky týkající věku, počtu let, dokdy plánujete pracovat, a vaší pozice.

Protože ne všechno je o penězích, určitě se při výběru MBA studia nerozhodujte jen podle ceny. Studium vám přinese vyšší plat, ale má i další benefity – například výrazné zlepšení kariérních vyhlídek, a kromě znalostí a praktických dovedností (nezávisle na tom, který studijní obor si vyberete, naučíte se strategicky rozhodovat a vést) změní i vás (po profesní stránce se budete cítit sebevědomější, spokojenější a naplněnější). A získáte též důležité kontakty, jaké jsou v každé profesi i v podnikání k nezaplacení.

5. Online studium šetří planetu

Titul MBA není ozdobný doplněk, ale měl by skutečně odkazovat na vaše kvality po celou dobu trvání vaší profesní dráhy. Proto mluvíme o studiu MBA jako o investici na celý život. I zde platí staré známé rčení, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci. A naopak, ani vysoká cena za MBA studium není sama o sobě zárukou kvality.

A je tu ještě jeden benefit – online studium MBA je šetrné nejen k peněžence, ale i k planetě Zemi. Díky tomu, že eliminuje přesuny studentů, snižuje uhlíkovou stopu, šetří energii a podílí se na snížení množství papírového a plastového odpadu. A to jsou přínosy, které se v dnešní době skutečně počítají!

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.