100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

MBA z pohledu personalisty: Co o vás titul prozradí?

1. únor 2024
MBA z pohledu personalisty: Co o vás titul prozradí?

Pracujete jako manažer a přemýšlíte, že své vzdělání a vědomosti posunete o kus dále? Nebo se chcete prostě jen dále rozvíjet, neusnout na vavřínech a investovat do svého rozvoje? Pak je pro vás rozhodně vhodnou variantou zisk titulu MBA. Studium, které k zisku tohoto titulu vede, je náročné, ale získáte během něj řadu nových zajímavých kontaktů, osvojíte si užitečné znalosti, schopnosti a v neposlední řadě si budete moci přidat ke jménu titul MBA nejen do životopisu.

Zisk MBA titulu s sebou nese řadu výhod, mezi nimi například zvýšení své vlastní hodnoty na trhu práce. Lidé z HR nebo zkrátka všichni, kteří hledají nové kolegy, si díky titulu MBA uvedeném v životopisu mohou na vás udělat pozitivní názor už od samého začátku. Co o vás titul MBA personalistovi prozradí?

1. Víte, jak vést lidi

MBA studium se soustřeďuje na rozvoj manažerských schopností a umění vést lidi patří ke klíčovým dovednostem. Ať už si vyberete libovolný MBA obor, znalosti managementu a leadershipu by zde nikdy neměly chybět. A mít v týmu dobrého lídra je vždy výhrou.

2. Načerpali jste znalosti od odborníků

Předměty v rámci studia velmi často vyučují odborníci z praxe, často i ze zahraničí. Kromě toho, že budete bravurně ovládat teorii, budete mít také výhodu, že jste se setkali během studia s reálnými problémy a naučili se je řešit efektivně a od těch nejpovolanějších. Například na institutu CEMI je každý předmět zakončen zpracováním seminární práce, v níž studenti řeší pod vedením zkušeného lektora reálné problémy ze své praxe. To vše pak na závěr zúročí ještě v prakticky orientované diplomové práci, která je tak strategickým dokumentem s vysokou přidanou hodnotou. 

3. Dovedete přemýšlet

Dokážete rychle a správně vyhodnotit situaci, zanalyzovat problémy, vše si zdůvodnit a prozkoumat z různých úhlů pohledu. Dovedete myslet kriticky a také nestandardně (tzv. „thinking out of the box“). To vše je důležité při jednání s podřízenými i při uzavírání velkých mezinárodních obchodů, v rámci MBA studia si proto své myšlení procvičujete a zlepšujete za pomoci zkušených lektorů.

4. Umíte si srovnat priority

Nejen, že dokážete myslet kriticky, také víte, co je potřeba udělat nejdříve a co naopak počká. Dokážete si srovnat priority i při stresových situacích, nepropadáte panice a umíte si zachovat chladnou hlavu, takže je pro vás řešení různých krizí o poznání jednodušší.

5. Jste ochotní investovat do svého rozvoje

Nestojíte na místě, ale chcete se neustále vzdělávat, získávat nové schopnosti a dozvídat se nové informace ze svého oboru i z jiných oblastí. To, že máte titul MBA o vás říká, že se nebojíte investovat jak čas, tak i peníze do věcí, které pro vás mají smysl a které dokážete v budoucnu využít. V očích personalisty budete také působit více jako aktivní člověk s tahem na branku.

6. Umíte jít za svým cílem a překonávat překážky

Nebudeme si nic namlouvat, studium MBA je náročné, obzvlášť pokud při něm (stejně jako většina studentů) musíte zvládat ještě práci a rodinu. Pohledem personalistů to ale znamená, že jste schopní multitaskingu, máte skvělý time management a jste vytrvalí a houževnatí. A když je třeba a termíny hoří, dovedete zatnout zuby a opravdu „zamakat“. Znáte nějakou firmu, v níž by tyto vlastnosti neocenili?

7. Dokážete si vytvořit síť kontaktů

Studium MBA je také o navazování vztahů – s lektory, spolužáky, ale i o komunikaci. Jako absolvent programu Master of Business Administration již pravděpodobně máte nějakou svou síť kontaktů a nedělá vám problém rozvíjet a udržovat ji dále. Váš nový potenciální zaměstnavatel ve vás tak získá nejen spolehlivého zaměstnance a kolegu, ale člověka, který dokáže firmě přinést nové partnery, klienty, případně investory a podobně.

Pozor ale na to, kde MBA titul získáte

Doslova všichni personalisté (a obvykle i vaši kolegové či majitel firmy) se budou zajímat o to, kde jste MBA titul získali, často i jaké studijní moduly jste absolvovali a pod vedením jakých odborníků, mnoho personalistů bude zajímat také vaše diplomová práce a možnosti jejího praktického uplatnění.

Mějte přitom na paměti, že personalisté se v oblasti profesního vzdělávání typu MBA opravdu velmi dobře orientují, navíc není problém, aby si na stránkách dané instituce vše online ověřili. Pokud tedy MBA titul získáte z instituce, jejíž studium nebudí u personalistů důvěru, může vám to v další kariéře naopak ublížit než prospět.

Velmi skepticky se personalisté dívají zejména na instituce nabízející podezřele levné či krátké MBA studium, kde často zcela chybí reálný kontakt s lektory a “studium” probíhá pouze sledováním videí z YouTube apod. To vám u personalistů opravdu plusové body nepřidá. Naopak, vypovídá to o tom, že hledáte zkratky, nejste dostatečně cílevědomí a nejde vám skutečně o získání nových znalostí a dovedností.

Kde tedy MBA studium absolvovat?

Institut CEMI, jako jednička v oblasti MBA vzdělávání v ČR a SR s více než 2100 klienty a více než 260 osobními referencemi absolventů, nabízí kvalitní online MBA studium v celkem 21 oborech v češtině či angličtině, a to pod vedením zkušených odborníků z praxe. Kromě oborů s pevným studijním plánem nabízíme i unikátní obor Flexi, který si můžete upravit dle vlastních preferencí. Studium je zde možné zahájit vždy v říjnu či březnu, případně dle individuální dohody. Tak neváhejte a vyšlete personalistům ten správný signál!

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.