100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 99.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Jak správně napsat životopis (CV)?

24. červenec 2023
Jak správně napsat životopis (CV)?

Dobře zpracovaný životopis funguje jako vstupenka k přijímacímu pohovoru, kterou personalista nenabízí na potkání. Osobně vás nezná, takže ho svým „sívíčkem“ musíte teprve zaujmout. Jak takovou působivou profesní vizitku sepsat? 

Životopis je jako velvyslanec, který vás ukáže v tom nejlepším světle

Vytvoření životopisu může vypadat jako jedna z mnoha povinností na cestě k novému zaměstnání. Ve skutečnosti jde ale o strategický dokument, protože má moc rozhodnout o vašem bytí či nebytí (v dané firmě). Personalista věnuje jeho prostudování v průměru 30 sekund – a nebude-li vaše CV formálně a obsahově dobře zpracované, poletí do koše, aniž byste dostali šanci rozehrát svůj šarm při osobním pohovoru.

Právě proto se vyplatí investovat do tvorby životopisu dostatek energie a úsilí. Nad základní strukturou dokumentu nemusíte přemýšlet, stačí respektovat osvědčený sled informací: osobní údaje, pracovní zkušenosti, vzdělání a další dovednosti a znalosti.

1. Kolik dětí máte, si nechte pro sebe
(osobní údaje)

V záhlaví stačí uvést jméno, titul, telefon a e-mail, bydliště ani státní příslušnost psát netřeba, stejně jako počet dětí a zdravotní stav. Máte-li e-mailovou adresu typu „maruskakyticka005“, raději si založte novou schránku, třeba jen pro aktuální potřeby hledání zaměstnání.

Chcete-li vložit do CV svou fotografii, udělejte to, ale jen pokud máte profesionální podobenku. Momentka z pláže nebo z oslavy sestřiných narozenin by vám spíš uškodila.

2. Podrobně vysvětlete, co jste dělali
(pracovní zkušenosti)

Tento oddíl zajímá personalistu nejvíc, proto si s ním dejte práci. Nejpřehlednější a taky nejlogičtější je řadit pracovní zkušenosti chronologicky, od nejnovější po nejstarší, a ke každé uvést měsíc a rok nástupu a ukončení pracovního poměru a samozřejmě název firmy.

Co je velmi důležité: vždy popište, co přesně jste na dané pozici dělali a nakolik jste v tom byli úspěšní. Čím konkrétnější budete, tím líp! Zároveň se ale vyvarujte rozvláčnosti a vypisování údajů, jež nesouvisejí s místem, o něž se právě ucházíte.

3. Zmiňte relevantní kurzy a školení
(vzdělání)

Uveďte nejvyšší dosažené vzdělání, tj. název školy, rok ukončení a titul. Máte-li vysokou školu, gymnázium v životopise neřešte. Naopak vítány jsou informace o dalším vzdělávání během práce, jako je například studium MBA. Mějte na paměti, že všichni personalisté se velmi dobře orientují na trhu profesního vzdělávání a pokud MBA titul získáte z instituce, jejíž studium nebudí u personalistů důvěru, může vám to v další kariéře naopak ublížit než prospět. Velmi skepticky se personalisté dívají zejména na instituce nabízející extrémně levné MBA studium, kde často zcela chybí reálný kontakt s lektory a “studium” probíhá pouze sledováním videí na YouTube apod. To vám u personalistů opravdu plusové body nepřidá, jelikož to vypovídá o tom, že nejste cílevědomí, hledáte vždy tu nejsnazší možnou cestu, nejste ochotní překonávat překážky a nejde vám o opravdové praktické znalosti, ale pouze o rychlý a bezpracný zisk oněch tří písmenek za jménem.

Zmiňte všechny vzdělávací aktivity, které by mohly personalistu zaujmout. Pokud se ucházíte například o pozici finančního ředitele, pište ale jen školení, která s tím souvisí. Čili kurz grafologie a kapitánské zkoušky na jachtu vynechte, minimálně v této části.

4. Naznačte, jací jste
(další dovednosti a znalosti)

Uveďte minimálně svoje počítačové a jazykové znalosti, a také máte-li řidičák (kterou skupinu). Vezměte to poctivě, nepodceňujte se, ale ani nepřeceňujte.

A nezapomeňte na zmíněné záliby. Poslouží jako fajn téma na úvod nebo závěr pohovoru, navíc náborář si může udělat aspoň minimální představu o vaší osobnosti.  

Jakých chyb byste se měli vyvarovat?

  • Buďte jasní a struční

Životopis má být výstižný a informačně bohatý, ale zas ne slohová práce, kterou se personalista bude prokousávat půl pracovní doby. Dvě strany jsou maximum.

  • Vyhněte se grafické divočině

Zběsilé střídání fontů, barev a grafických prvků na důvěryhodnosti nepřidá. Snažte se o jednoduchost a maximální přehlednost, čleňte informace pomocí odrážek, zvolte čitelný font v komfortní velikosti. Šablony životopisů typu Europass mohou být fajn, ale uvědomte si, že pokud jich personalistovi přistane v e-mailové schránce denně ve stejném formátu několik desítek (či dokonce stovek), těžko se vám podaří na první pohled vystoupit z řady. Zkuste vytvořit vlastní originální design nebo se inspirovat méně častými šablonami například v grafickém programu Canva, kde si můžete zdarma vytvořit atraktivní životopis.  

  • Nezapomeňte na silné stránky

Nepleťte si vlastnosti a kompetence (soft skills) s dovednostmi a znalostmi (hard skills). Podle personalistů uchazeči často píšou výše zmíněné znalosti počítačových programů, cizích jazyků atd., ale zapomínají uvést své soft skills, jako třeba dochvilnost, pečlivost, cílevědomost apod. 

  • Nikdy si nevymýšlejte a nezveličujte

Nejen lež, ale i přehánění má krátké nohy, takže realita se dřív nebo později vyjeví. Také dejte pozor, aby vám mezi časovými údaji nezůstala bílá místa. Máte-li „díru“ v životopise, personalista se na ni stoprocentně zeptá. Možná jste byli na rodičovské dovolené, pečovali jste o nemocného příbuzného, podnikli jste cestu okolo světa. Není na tom nic špatného, jen počítejte s tím, že druhou stranu to bude zajímat.

  • Pozor na gramatické chyby

Před odesláním zkontrolujte pravopis a opravte překlepy. Pokud se v tomto směru necítíte dost silní v kramflecích, požádejte někoho kompetentnějšího. Získáte tak též zpětnou vazbu, zda ve vašem životopise něco nechybí, nebo naopak nepřebývá.

  • Nesnažte se o univerzální životopis

Aby vás náborář pozval na osobní schůzku, měl by po přečtení vašeho CV nabýt přesvědčení, že jste pro danou pozici ti praví. Nestačí tedy informovat, kdo jste a co umíte. Chcete-li zaujmout a v tom nejlepším slova smysl vyčnívat z řady, musíte své CV vždy přizpůsobit konkrétní pracovní pozici, o níž se ucházíte.

Aby váš životopis „nevisel ve vzduchoprázdnu“, připojte průvodní e-mail, nebo rovnou motivační dopis, kde máte možnost vysvětlit, proč právě vy jste na danou pozici ti nejvhodnější. Prodat své kvality je ostatně schopnost, kterou dozajista rozvinete i při studiu MBA, například v našem novém oboru Leadership a soft skills, kde rozvinete své schopnosti v oblasti sebeprezentace a self marketingu, identifikujete své přednosti a naučíte se budovat silnou osobní značku. Na institutu CEMI totiž nabízíme personalisty oceňované a uznávané MBA studium v jednadvaceti studijních oborech, které vás posune k vašim vysněným kariérním pozicím.  

 


 

 

 

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.