100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Jak definovat unikátní prodejní argument

8. listopad 2021
Jak definovat unikátní prodejní argument

USP (Unique Selling Proposition nebo také Unique Selling Point), v překladu unikátní prodejní argument, slouží k odlišení se od konkurence a přesvědčení zákazníka, proč vybrat právě danou značku. Konkurenční výhoda je velmi důležitou součástí marketingové strategie a my se v tomto článku právě na definici unikátního prodejního argumentu zaměříme.

Proč se na USP zaměřit?

Dobře formulované a jasné prodejní argumenty vyvolávají okamžitý zájem o nabídku. A to nejen mezi zákazníky, kteří mají s vašimi výrobky zkušenost, ale zároveň také mezi těmi potenciálními. Ke správné definici USP je potřeba nejen marketingu, ale také psychologie. Prodejní argumenty pomáhají zákazníkům s rozhodováním o koupi a stejně tak pomáhají podnikatelům vcítit se do potřeb a myšlení cílové skupiny.

Jaká je vaše cílová skupina?

Prvním krokem by mělo být definování vaší cílové skupiny. Specifikujte si typické zákazníky, ke kterým budete svými argumenty promlouvat.

  • Pro koho bude mít váš výrobek nebo služba přínos?
  • Koho chcete oslovit?

Zaměřte se na demografické údaje, zaměstnání, věk, pohlaví a nákupní touhy a obavy vaší cílové skupiny. Pomoci vám v tom může to, že se sami do nějaké škatulky zařadíte. Jaká firma, reklama nebo nabídka dokáže oslovit vás a hlavně proč?

Zpětná vazba

Samozřejmě, že máte sami nějaký ten přehled o tom, v jakých oblastech máte své silné a v jakých své slabé stránky. Nejlepší pohled na svou firmu ale získáte od samotných zákazníků. To právě oni mají každodenní zkušenosti s vašimi službami. Sbírat zpětnou vazbu můžete během setkání na prodejně, při schůzkách s klienty nebo skrze recenze a názory na sociálních sítích a přes e-mail.

Důležité je ptát se především na to, jak se k vám zákazníci dostali, jak se o vaší firmě dozvěděli a proč vás upřednostnili před konkurencí. Zároveň se zaměřte na to, co se jim na produktech a vašem podnikání líbí a co by například změnili.

Brainstorming

Svolejte všechny zaměstnance, kteří mají relevantní informace k produktům, pro které prodejní argumenty hledáte. Dejte hlavy dohromady a snažte se přijít s co největším množstvím nápadů. Zapisujte vše, co na schůzce padne. Případné nesmysly nebo věci, které se nehodí, můžete proškrtat později.

  • Jaké nabízíte výhody oproti konkurenci?
  • Co byste mohli naopak zlepšit?
  • Jaké výrobky jdou více na odbyt?
  • Jaké technologie firma využívá?
  • Cenová relace výrobku?
  • Kolik máte stálých zákazníků?

Nejen na tyto otázky se při brainstormingu zaměřte. Odpovědi by měly být jednoduché a přímočaré. Je důležité, aby vaše argumenty pochopili lidé zvenčí. Čtenář musí pochopit vaše sdělení po prvním přečtení. Zároveň je však potřeba právě mířit na vaší cílovou skupinu a funkční prodejní argumenty se musí přizpůsobit těm, kterým jsou určeny. Více se o metodě brainstormingu můžete dozvědět zde.

Formulace USP

Právě nad všemi prodejními argumenty stojí naše hlavní téma – unikátní prodejní argument. Ten sděluje zákazníkům, co umíte pouze vy, co můžete nabídnout zákazníkům oproti konkurenci a profiluje a definuje vaši značku.

Definovat ho můžete buďto jako nejlepší argument nebo jako kombinaci více úspěšných argumentů. Jak už bylo řečeno, měl by být jednoduchý, přímočarý a úderný. Zároveň se vyvarujte tomu, abyste působili prvoplánově a lacině. Najít vhodný USP bývá pro některé firmy tvrdým oříškem, ale snaha se v tomto případě opravdu vyplatí.

Propagace

Posledním krokem je pak prezentace svého unikátního prodejního argumentu světu. Všechny budoucí propagační materiály a oficiální prezentace vašich výhod by měly stavět právě na USP. Důležité je vše zasadit do kontextu a vybrat dobrý komunikační kanál. Některé argumenty se hodí více do online světa, některé se prezentují lépe v rádiu nebo na letácích.

Zároveň se zaměřte na vybrání dobrého copywritera pro popis a vysvětlení vašich prodejních argumentů, a také na grafickou stránku. Musíte zaujmout člověka už před tím, než začne číst. Vizuální komunikace pomůže zachytit pozornost a vlákat čtenáře do většího zájmu o vaši značku. Chtěli byste se dozvědět více o tom, jak zefektivnit prodej či marketing ve vaší firmě? Pak pro vás může být ideální volbou MBA studium v oboru Management obchodu nebo Marketingový management, kde se pod vedením zkušených odborníků dozvíte vše o nejnovějších trendech v těchto oblastech.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.