100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 99.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Crowdfunding: Jak z crowdfundingové kampaně vytěžit maximum!

10. listopad 2022
Crowdfunding: Jak z crowdfundingové kampaně vytěžit maximum!

Pro malé a začínající společností může crowdfunding představovat velmi užitečný nástroj pro získávání finančních prostředků. Pomocí online crowdfundingové platformy můžete peníze pro své podnikání získat i vy. Přečtěte si tipy, jak vést úspěšnou crowdfundingovou kampaň.

Chcete zkusit crowdfunding pro vaše podnikání? V jednom z našich dřívějších článků jsme se tímto fenoménem již zabývali a seznámili vás s tím co to vůbec crowdfunding je, jaké jsou jeho výhody a nevýhody či jaké hlavní platformy lze využít. V následujícím článku pak naleznete rady a tipy, jak zajistit, abyste prostřednictvím crowdfundingové kampaně splnili cíle financování, pokud už se pro financování formou crowdfundingu rozhodnete.

Proč crowdfunding?

Crowdfunding je alternativní způsob financování, který mohou podniky využít k získání peněz pro svůj podnikatelský záměr – ať už se jedná o nový produkt či službu. Pravděpodobně jste již někde viděli příběhy o mimořádně úspěšných kampaních, které v rámci crowdfundingu získaly stovky tisíc korun nad rámec jejich původního cíle financování.

Nicméně častější je opačný scénář – projekty, na které se nevybere dostatek financí. Podle statistik pouze zhruba jedna pětina crowdfundingových projektů splní své cíle.

Jak zajistit, aby byla crowdfundingová kampaň úspěšná? Existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste zvýšili šance své kampaně na úspěch.

Způsoby, jak využít crowdfunding na maximum

Stanovte si jasný finanční cíl

Stanovení konkrétního cíle pro množství finančních prostředků, které potřebujete získat, je jedním ze způsobů, jak získat podporovatele. Ujistěte se však, že cíl je realistický. Lidé budou ochotnější financovat váš projekt, pokud uvidí cílovou částku, které chcete dosáhnout.

Vyhledejte pomoc u odborníků

Nejdůležitějším tipem pro úspěšnou crowdfundingovou kampaň je nedělat to sám. Najděte si společnost nebo jednotlivce, kteří se specializují na crowdfundingové kampaně. Zajistí, že podniknete vše, co je potřeba k vybudování silné kampaně. Rovněž je důležité vybrat si renomovanou crowdfundingovou platformu, která vám pomůže získat potřebné finanční prostředky.

Buďte osobní – vyprávějte svůj příběh

Lidé chtějí vědět, komu a proč dávají své peníze. Váš projekt je musí zaujmout a připoutat. Buďte osobní, autentičtí a upřímní. Nemusíte tlačit na pilu a odhalovat váš soukromý život, ale ohledně vaší společnosti byste vždy měli být transparentní a jasně definovat své potřeby.

Především byste měli vysvětlit, kdo jste, co je vaše firma zač a proč je pro vás důležité získat finanční prostředky. Při vytváření kampaně je důležité být co nejpodrobnější. Lidé chtějí pomoci, ale mohou váhat, pokud je váš příběh nejasný.

Tip: Buďte upřímní a transparentní!

Vytvořte pro svou kampaň propagační video

Videa fungují mnohem lépe, pokud jde o interakci s publikem, než psaný text, fotografie nebo obrázky. Dobré video doplněné zvuky a vyprávěním pomůže přitáhnout investory a stane se účinným marketingovým nástrojem vaší kampaně.

Než však zveřejníte své video, získejte zpětnou vazbu od kolegů, rodiny či přátel, abyste se ujistili, že nemá žádná hluchá místa nebo nevhodné části.

Použijte svůj e-mailový adresář k propagaci kampaně

Pošlete svým zákazníkům e-mail o vaší kampani a uveďte vše, co potřebují vědět, aby se mohli crowdfundingu zúčastnit. Odeslání e-mailu na váš seznam kontaktů s odkazem na vaši kampaň je přímý a účinný způsob, jak přimět věrné zákazníky, aby se zúčastnili financování vašeho projektu.

Využijte svou sociální síť

Pokud používáte crowdfunding, měli byste využít každý kontakt k rozhození sítí. Požádejte svou klientskou základnu, rodinu, přátele a místní komunitu, aby vaši kampaň sdíleli na svých vlastních sociálních sítích. To pomůže vybudovat povědomí o kampani, vaší společnosti a značce.

Třebaže lidé, kteří přijdou do kontaktu s vaší kampaní přímo nepřispějí, mohou informace o kampani sdílet se svými přáteli, což může být stejně tak cenné. Vaše kampaň se tak dostane mezi širší základnu potenciálních investorů.

Používejte sociální média, zejména LinkedIn, abyste oslovili ostatní majitele firem

Instagram, Facebook a Twitter jsou obvykle považovány za tři velké platformy sociálních médií pro marketing podnikání. Pokud však děláte investiční crowdfundingovou kampaň, je důležité propagovat svou kampaň také na platformě LinkedIn, protože je to skvělý prostor, ve kterém narazíte na skupinu podnikatelů a vlastníků firem, jako jste vy.

Publikum na platformě LinkedIn bude pravděpodobně lépe obeznámeno s vašimi podnikatelskými problémy a rovněž lépe porozumí částce, kterou požadujete na pokrytí obchodních výdajů, což může vést ke zvýšení podpory.

Tip: Sdílení vaší kampaně na sociálních kanálech je obecně zásadní pro budování viditelnosti a povědomí.

Majitelé malých podniků využívající tuto taktiku by měli potenciálním investorům účast na financování co nejvíce usnadnit. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je propojit crowdfundingovou kampaň s příspěvky na sociálních sítích. Poté stačí, aby vaše publikum kliklo na daný odkaz, a bude přesměrováno na stránku vaší kampaně, kde může přispět.

Seznamte své publikum s crowdfundingovou stránkou, kterou používáte

Nepřehledná online crowdfundingová platforma s uživatelsky složitým rozhraním je něco, co může velmi snadno a rychle odradit potenciálního investora. Ve své komunikaci o vaší sbírce s potenciálními podporovateli nemusíte uvádět podrobný rozpis toho, jak používat online platformy, jako je GoFundMe nebo Kickstarter, ale měli byste v rámci propagace kampaně uvést podrobnosti o platformě, kterou používáte.

Zmiňte se o jejím zabezpečení a o tom, jak by platformu měli podporovatelé používat. Tyto informace pomohou investorům cítit se bezpečně a pohodlně při používání platformy.

Nabídněte odstupňované pobídky

Dejte svým investorům a podporovatelům odměny na základě velikosti jejich darů a ujistěte se, že odměny za to stojí. Atraktivní pobídka povzbudí více lidí, aby podpořili vaši kampaň. Může se jednat například o losování produktů nebo nabízení zlevněných členství ve vaší službě.

Udržujte své publikum v obraze

Chcete, aby se účastníci a potenciální podporovatelé zapojili do vaší kampaně určené k získávání finančních prostředků, proto je důležité je pravidelně informovat o vašem pokroku. Sdílení vašeho růstu na měsíční nebo dokonce dvoutýdenní bázi, v závislosti na délce vaší kampaně, pomůže udržet vaši sbírku peněz v myslích vašich investorů a přilákat další podporovatele.

Sečteno, podtrženo

Ujistěte se, že je příběh vaší crowdfundingové iniciativy a stejně tak váš peněžní cíl pro vaše publikum jasně definovaný. Vaše publikum musí rozumět tomu, proč mají investovat a jak hodláte jejich finanční prostředky využít.

Pro crowdfundingovovou kampaň je zásadní komunikace. Začněte tím, že pošlete e-mail věrným zákazníkům, kteří by mohli být ochotni přispět, a pravidelně informujte své publikum o vašem pokroku při získávání finančních prostředků.

Pokud chcete pro své podnikání využít crowdfundingovou platformu, podělte se se svým publikem o svůj příběh a cíl finanční sbírky. Použijte e-mail, svou síť a sociální média k oslovení potenciálních podporovatelů a nabídněte pobídky na základě výše darů. Pravidelně informujte podporovatele o vašem pokroku, aby se cítili jako součást vaší cesty za získáváním finančních prostředků.

Crowdfunding je oblíbenou formou financování například u některých startupů. O jejich zakládání a řízení se můžete dozvědět více v rámci MBA studia oboru Podnikový management.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.