100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Autentický marketing: využijte kouzlo opravdovosti

26. duben 2023
Autentický marketing: využijte kouzlo opravdovosti

Žijete v souladu s tím, co ukazujete světu, a promítáte to do svého byznysu? Autenticita může rozhodnout o úspěchu podnikání. Lidé vám věří, a proto důvěřují i vašim výrobkům či službám a kupují si je – anebo taky ne. Nakolik jste tedy autentičtí v marketingu?

Jsou podnikatelé, kteří se snaží napodobit marketingové postupy velkých firem. Rozhodí velkou síť, do které se vejde mnoho tun ryb – však oni se nějací klienti chytí. Jiní si myslí, že marketing je synonymem pro faleš a přetvářku, tudíž se mu vyhýbají nebo ho dělají jen tak, aby se neřeklo. Jenže do marketingu spadá úplně všechno, co firma dělá, tudíž se bez něho neobejdete. Naštěstí záleží jedině na tom, jak ho použijete. Má-li to být ve vlastní prospěch a zároveň prospěch vašich zákazníků, tak tohle autentický marketing skvěle spojuje. 

Chcete-li, aby se vám v byznyse dařilo, měli byste být v komunikaci se zákazníky autentičtí. To znamená opravdoví, upřímní, sví. Autenticita není klišé, ale připomenutí toho, že vrána k vráně sedá. Jací jste vy, takové klienty si přitahujete. Není žádné tajemství, že podnikání je skvělý prostředek seberozvoje.  

Pravá tvář přitahuje

Autenticita není dovednost, kterou se naučíte někde na kurzu. Je to průběžné odlupování masek, starých rolí, vzorců a programů, které si vlečeme z minulosti (obvykle z dětství). Původně nám sloužily, dnes ale brání uvědomit si, projevit a žít svou jedinečnost. Jak v soukromí, tak v podnikání. Určitě ne všichni vás pak budou mít rádi, ale to jistě nemají ani teď. Zdravé sebevědomí, které získáte, tedy za tu „ztrátu“ určitě stojí. A hlavně k vám konečně budou moci přijít zákazníci, které vaše pravá tvář přitahuje. Přijdou tím spíš, když se vám podaří vpravit její esenci i do marketingu, který se tak stane autentickým. Energie přitažlivosti je možná podvědomá, ale velmi mocná.  

Marketing není o pěkných slibech a krásných obrázcích. Musí přinášet hodnotu. Chcete-li aby fungoval a byl autentický:

  • Vyhněte se nefér praktikám

Agresivita, manipulace, lži. Tady platí: nedělejte jiným, co nechcete, aby oni dělali vám.

Obchodníci často píšou na cenovky výrobků sumy, které nikdy neplatily. Ale oni je škrtnou, napíšou pod ně nižší částky a tvrdí, že jde o slevu. To určitě není fér, stejně jako tlak na koupi ve stylu „tuto nabídku si právě prohlíží 20 lidí“ nebo nucení služeb po telefonu.

Jednejte se zákazníky s respektem. Zaslouží si pravdivé informace, aby se mohli sami rozhodnout, zda chtějí koupit. Informujte, vysvětlujte, nabízejte, ale raději používejte osvětová videa, praktické e-booky a informativní články, než byste napodobovali postupy „obchodníků s teplou vodou“.

  • Komunikujte s lidskými bytostmi

Nedopusťte, aby se klient proměnil v kolonku v excelové tabulce. Kolonka nemá žádné potřeby, ale váš zákazník ano. A abyste je znali, potřebujete s ním komunikovat. Autentický marketing nezakazuje tabulky, grafy, průzkumy ani žádnou jinou práci s daty, jenom nezapomíná, že klienti mají jména a konkrétní příběhy a obracejí se na vás s konkrétními přáními.

  • Nabízejte, co lidé opravdu potřebují

Umění prodat doslova cokoliv se v autentickém marketingu necení. Kopřivy zabalené do plastu v regálech supermarketů, různé vychytávky do domácnosti, které použijete jednou, sotva dvakrát. Plýtvání se nenosí, jde o udržitelnost. Nechcete vytáhnout ze zákazníka peníze za každou cenu, chcete mu pomoci vyřešit jeho skutečnou potřebu.

  • Víte, proč podnikáte

Nesnažíte se ždímat ze zákazníků peníze, uvědomujete si svoje poslání, které jste si na začátku vytkli. To je motor vašeho byznysu, síla, která vás přiměje každý den usilovně pracovat. Malí podnikatelé to mají v tomto ohledu o trochu snazší, protože firma rovná se obvykle oni sami, nebo menší tým. Ale i velké firmy si mohou dlouhodobě udržet nadšení pro to, co dělají, protože autentický marketing jim počáteční vášeň dennodenně připomíná.

  • Dejte přednost své jedinečnosti před návody

Představte si, že zvažujete volbu obrázků na firemní web. Máte použít fotobanku, nebo fotky zachycující reálné prostředí a tváře vaši kolegů? Vaše firemní prostory možná nejsou esteticky dokonalé a kolegové nevypadají tak dobře jako rozesmátí lidé na koupených fotografiích. Ale tady jde o uvěřitelnost a zapamatovatelnost. Chcete-li působit důvěryhodně a otevřeně, vsadíte na autentické fotky.

Autentický marketing vychází z toho, jak to máte vy sami. A je na vás, jestli z toho uděláte svou konkurenční výhodu. Samozřejmě můžete dle libosti použít běžné marketingové nástroje, ale to podstatné vychází z vaší osobnosti, ne ze zavedených návodů.  

Každý dobrý lídr musí být autentický. Může používat jakékoliv (etické) konkrétní postupy při práci s týmem, ale autenticita je základ, od něhož se odvíjí jeho důvěryhodnost. Lidé nerespektují ty, kdo hrají hry a předstírají, protože necítí jejich sílu. Síla osobnosti je přímo spojená s autentičností. A online studium MBA zaručeně pěstuje ve studentech jedinečnost, nikoliv stádnost.
 

 

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.