100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

5 nejlepších knih o leadershipu

2. srpen 2019
5 nejlepších knih o leadershipu

Čtení je základní životní dovednost. Umožňuje nám sdílet příběhy, ale především vědomosti. Máte jenom jeden život a během něj nelze prožít všechny situace, které prožili jiní. Tak toho využijte a poučte se z jejich chyb i poznatků. V knihách!

Zejména mladí lidé dnes čtou méně a méně. Raději si informace hledají na internetu. Faktem je, že spoustu informací, které jsou uchovávané v knihách, online nenajdete. To je první důvod, proč byste se měli začíst. A ten druhý? Čtení zlepšuje komunikaci, emoční inteligenci, organizační efektivitu a snižuje stres. Což jsou přesně vlastnosti dobrého leadera.

A co by měl takový časově vytížený leader číst? Určitě si udělejte chvilku na následující knihy o leadershipu.

1. Jim Collins: Jak z dobré firmy udělat skvělou

Kniha je překladem bestselleru Good to Great, na světě se jí prodalo přes 3 miliony výtisků a opravdu stojí za to. Snaží se ukázat, čím se firmy, které uspěly, odlišují od těch průměrných. Autor popisuje konkrétní vlastnosti, jimiž se takové společnosti vyznačují, a dost možná z nich budete v šoku.

Informace prezentované v knize jsou podložené reálným výzkumem, který zkoumal spousty firem. Sám Collins vysvětluje, že některé koncepty, jež studie objevila, jsou v rozporu se současnou podnikatelskou kulturou a dost možná vás rozčílí.

Počet stran: 304

Cena: cca 400 Kč

Pro koho je určenaChcete dokázat více než ostatní? Pak budete muset dělat věci jinak než ostatní. Tato kniha je přesně pro vás.

2. Ivana Pilařová: Leadership & management development: Role, úlohy a kompetence managerů a lídrů

Ivana Pilařová, absolventka VŠE v Praze, je daňovou poradkyní a auditorkou. Má však vlastní firmu a také často školí v různých společnostech, takže za tu spoustu let nasbírala četné zkušenosti. Zúročila je v této knize, v níž vysvětluje, že v dnešní uspěchané době často nemáme čas sami na sebe. Nejdříve bychom měli být šťastní a spokojení sami se sebou a až potom tuto pozitivní energii předávat dalším lidem. Pilařová je kromě jiného také koučka a ze stránek této knihy její profese sálá.

V publikaci objevíte spoustu konkrétních informací a rad. Ukáže vám, co dělat s problémovým zaměstnancem nebo jak se vyrovnat se situací, kdy podřízení práci vykonávají jinak, než byste chtěli.

Počet stran: 168

Cena: pod 100 Kč

Pro koho je určenaPro čtenáře, kteří shání praktické rady. Za tu cenu se navíc určitě vyplatí mít ji ve své knihovně.

3. Herminia Ibarra: Act like a leader, think like a leader

Tato kniha nebyla přeložená do češtiny, takže si ji můžete dopřát v originále. Stojí za ní Herminia Ibarra, uznávaná profesorky z London Business School. Kniha patří k těm dražším, takže pokud si nejdříve chcete udělat představu, jestli vám myšlenky profesorky Ibarra budou připadat přínosné, pusťte si třeba záznam z TED Talks, kde mluvila na téma The Authenticity Paradox.

Autorka cílí na všechny, kteří vědí, že si musí vyhradit nějaký čas, aby na sobě zapracovali, ale jsou zaneprázdnění vykonáváním každodenních nutných činností. Snaží se ukázat, jaký význam mohou mít i drobné změny v práci či kolektivu lidí, s nimiž se setkáváte.

Kniha obsahuje praktické rady, které vám pomohou ujasnit si, co musíte ve svém přístupu k vedení lidí změnit. Také vám pomůže vymyslet konkrétní plán, jak byste se mohli právě vy stát lepším vůdcem a posunout svou kariéru na další úroveň.

Počet stran: 200

Cena: kolem 600 Kč

Pro koho je určena: Pro ty, co si nadšeně vyplní a budou plnit svůj plán k tomu stát se lepším leaderem.

4. John Maxwell: The 21 Irrefutable Laws of Leadership

Dalším dílem, které nebylo přeloženo do češtiny, ale stojí za přečtení, je Maxwellových 21 nevyvratitelných zákonů leadershipu. Kniha shromažďuje moudrost ze tří desítek let zkušeností v oboru a mnohé myšlenky jsou trochu netradiční. Co byste řekli například na nápad, že by leader měl zvýšit svoji hodnotu tím, že bude sloužit druhým? Jestli vám nevadí podívat se na věci z jiného pohledu, právě jste našli ideální knihu. Mimochodem hlavní myšlenkou publikace je, že leadership musíte rozvíjet denně, nikoliv za den.

Počet stran: 336

Cena: do 500 Kč (aktuálně se prodává rozšířené vydání)

Pro koho je určenaPro ty, co se nebojí netradičních myšlenek. Nejen pro leadery ve firmách, ale také v politice a všude jinde.

5. Jan Mühlfeit: Pozitivní leader

V našem přehledu nesmí chybět ani tato tolik známá kniha od českého manažera a kouče Jana Mühlfeita. Jestli byste v ní hledali zkušenosti z Microsoftu, kde působil ve vedení, budete však zklamaní. Kniha vás dokáže dobře namotivovat, někteří čtenáři si ovšem stěžují, že je napsaná příliš americkým stylem. Jiní ji přirovnávají k encyklopedii, najdete v ní přehled o všem možném v seberozvoji v souvislosti s leadershipem. Očekávejte tedy spíše obecné myšlenky, nikoliv konkrétní aplikace uplatnitelné v českých firmách.

Počet stran: 368

Cena: kolem 300 Kč

Pro koho je určenaPro ty, co chtějí obecně poznat pojmy z oblasti leadershipu.

Tip na závěr

Na dobrou knihu si udělá čas i ten nejvytíženější člověk na světě, pokud je aspoň trochu rozumný. Číst lze v dopravním prostředku, o obědové pauze nebo třeba během cvičení, když si pořídíte namluvenou audioknihu. U té je ovšem dobré nejdřív vyzkoušet, zda jste při jiné aktivitě schopní obsah dostatečně vnímat. Protože nad myšlenkami všech knih o leadershipu je potřeba přemýšlet.

Mnohé tituly z výše uvedených lze navíc kromě klasické papírové varianty sehnat i ve formě elektronické knihy, takže si je stáhnete buď do své čtečky, nebo telefonu či notebooku.

S některými knihami se setkáte i při studiu MBA, například v rámci studijního modulu Moderní management a leadership. Ostatně MBA studium je z velké části o tom, že se učíte od ostatních, zkušenějších. Těch, co jsou ochotni sdílet své zkušenosti, je spousta. Také dobrých knih o leadershipu je nespočet, repertoár se vám podstatně zvýší, jste-li schopní číst v angličtině. Tak čtěte, vzdělávejte se, a hlavně se nebojte načtené vědomosti zkoušet v praxi.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.