100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 22. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Co je pravda a co ne? 7 nejčastějších mýtů okolo studia MBA

15. březen 2023
Co je pravda a co ne? 7 nejčastějších mýtů okolo studia MBA

Zvažujete studium MBA, jenže jste zaslechli, že z nějakého důvodu to není nic pro vás. Jste si ale jisti? K MBA se váže řada domněnek, které jsou sice rozšířené, zato nepravdivé. Vybrali jsme pro vás ty nejfrekventovanější.

1. Je pozdě, nemám na to věk

Realita: Na studium není nikdy pozdě!

Kdo říká, že studium MBA je jen pro mladé? Krom toho, že produktivní věk obecně se stále prodlužuje a s ním se posouvá i hranice (nejen profesní) zralosti – takže padesátník spíš než o odchodu do penze zvažuje kariérní posun, je studium MBA vhodné opravdu pro každého.

Je fakt, že s věkem je stále těžší vstřebávat teoretické znalosti, zato však roste schopnost logického myšlení. Využijte šanci dopřát mozku pravidelný trénink, zahřeje to i vaše sebevědomí. Jistě, vykročit ze zajetých kolejí v padesáti chce větší odhodlání než ve třiceti, ale odměna je sladká. Studovat znamená rozšířit si obory. Obohatíte si život, budete mít přehled o nových trendech, získáte know-how, které využijete v profesi i v podnikání. 

Abychom zmínili i konkrétní čísla, například na institutu CEMI studujte celých 56 % studentů ve věku 41-60 let, 32 % je ve věku 31-40 let. A jen pro zajímavost, našemu nejstaršímu absolventovi bylo dokonce 81 let! To je důkaz toho, že studovat se dá opravdu v každém věku!

2. MBA je titul, který ocení akorát manažeři

Realita: Vystudovat MBA se vyplatí všem, kdo se neobejdou bez znalostí řízení.

MBA je studium skutečně vhodné pro lidi zastávající manažerské posty. Mezi ně ale nepatří jen manažeři, ale také majitelé menších a středních firem, živnostníci a starostové obcí. Ti všichni potřebují znalosti z oblasti řízení, tudíž ocení specializované vzdělání, jaké poskytuje MBA. Důležitý je samozřejmě individuální přístup při studiu.

MBA studium je ale také ideální pro ty, kteří se chtějí na manažerské posty teprve propracovat. V takovém případě je MBA studium ideálním odrazovým můstkem, jelikož získáte konkurenční výhodu na trhu práce a otevřou se vám dveře k postupu na vyšší manažerské pozice.

3. Nemůžu studovat MBA, když nemám vysokou školu

Realita: Vysokoškolský titul ke studiu MBA nepotřebujete.

Je pravda, že MBA je o profesním vzdělávání těch, kdo se ucházejí o manažerské posty, nebo už na nich působí. A takoví lidé často bývají absolventy VŠ. Pravdou ovšem je, že MBA můžete studovat i bez vysokoškolského vzdělání.

Jediným předpokladem ke studiu MBA je středoškolské vzdělání zakončené maturitou a také praxe, tedy vaše dosavadní profesní kariéra. MBA nechce suplovat vysokoškolské studium, je to kariérní vzdělávání, které ho pouze skvěle doplňuje. Jak už bylo řečeno, zaměřuje se na problémy z praxe, ve hře jsou tedy zkušenosti, nikoliv vaše znalosti získané na akademické půdě. Například na institutu CEMI studuje 73 % lidí s VŠ a 27 % lidí se SŠ.

4. Proč bych měl sedět ve škole, když se můžu učit v praxi

Realita: Při studiu MBA řešíte své aktuální problémy ve firmě či zaměstnání.

Praxe je samozřejmě skvělá učitelka, ale nevyhnete se metodě pokus omyl, která bývá dost drahá a v důsledku ztrátová. Jako dobří šéfové se neobejdete bez dobrých znalostí řízení. A manažerské vzdělání vám je zprostředkuje, aniž byste museli tápat v tmách, složitě hledat a ztrácet čas i schopné zaměstnance.

Navíc MBA studium na CEMI je koncipované velmi prakticky a každý student se zaobírá konkrétními problémy, jež ho v práci pálí. Během studia zjistíte, v čem se potřebujete zlepšit, a na tom pak pracujete při psaní seminárních prací z jednotlivých předmětů i závěrečné diplomové práce. Nejde tedy o biflování znalostí, ale o případové studie a diskuse o aktuálních situacích, jež potřebujete ve své profesi řešit. Navíc ve škole u nás opravdu sedět nebudete, celé studium je plně online.

5. Studium je v angličtině, kterou ale moc dobře neovládám

Realita: Některé obory se vyučují v cizím jazyce, většina je ale v češtině.

Až na dvě výjimky jsou všechny obory, které můžete na institutu CEMI studovat, v českém jazyce. První výjimkou je obor Global Business Leadership, který zprostředkovává znalosti z mezinárodního byznysu a přednášející jsou odborníci z mnoha zemí, z USA, Francie, Itálie, Brazílie, Španělska nebo z Irska. I druhý obor Marketing Management and Iinternational Business vyučují zahraniční lektoři, kteří vám pomohou stát se marketingovými a obchodními experty na mezinárodní úrovni. 

6. Jsem velmi vytížený a nemám čas dojíždět do školy

Realita: Celé studium probíhá online formou.

Všichni naši studenti jsou pracovně vytížení lidé, kteří navíc mají rodiny a chtějí se věnovat svým zálibám. Proto tomu přizpůsobujeme studium, které sice samozřejmě není jednoduché, ale lze ho kompletně absolvovat online.

Nemusíte tedy nikam dojíždět, složitě hledat ubytování, brát si dovolenou. Studujete, kdykoliv máte volnou chvíli, odkudkoliv chcete, z kanceláře, z obýváku nebo třeba z pláže na druhém konci světa. Kontakt s lektory, studijním oddělením i se spolužáky probíhá v našem e-learningovém systému. V něm najdete všechny materiály a jeho prostřednictvím také odevzdáváte všechny práce. Lektoři, s nimiž jste ve spojení nejčastěji přes e-mail nebo videohovor, jsou k dispozici podle potřeby. Osobně se účastníte jen úvodního soustředění, pokud chcete.

7. Na tohle nemám peníze

Realita: Celou částku si můžete rozdělit do několika splátek v únosné výši.  

Školné za MBA studium jistě není zanedbatelná částka v rozpočtu, nicméně není třeba uhradit celou sumu najednou. Máte možnost rozložit si financování do 12 měsíčních splátek – a věřte, nebudete jediní. Je třeba také dodat, že některým studentům přispívají na školné zaměstnavatelé. Pokud studium MBA zvažujete, zkuste se na tuto možnost svého zaměstnavatele zeptat.

Hlavně je ale dobré pojmout tuto sumu jako investici do budoucna, která se vám dřív, nebo později vrátí. Samozřejmě záleží na vašem úsilí, každopádně lze říct, že během svého produktivního věku si můžete díky studiu MBA přijít až na miliony korun navíc. A to je slušná návratnost, že?

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.