100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 99.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Kdo nepodniká, díky MBA možná začne

12. červenec 2023
Kdo nepodniká, díky MBA možná začne

Většinu studentů MBA tvoří zaměstnanci, toužící po lepší kariéře. Není ale vyloučeno, že právě takto získané znalosti a zkušenosti jim dají impulz začít s vlastním byznysem. Při MBA studiu samozřejmě získávají cenné poznatky i již „hotoví“ podnikatelé.  

Pro osvíceného zaměstnavatele je zaměstnanec, který úspěšně absolvoval studium MBA, opravdové terno. Vnáší do firmy nové znalosti a zkušenosti – a nejspíš i hodnotné strategické dokumenty. V rámci zadaných prací při studiu si totiž student vybírá vlastní témata z praxe, a tak se může vždy věnovat i některému z konkrétních problémů, jež pálí jeho zaměstnavatele. Výstup z takové odborné práce je tím cennější, že vznikla pod vedením vysoce kvalifikovaného lektora. Na institutu CEMI přednášejí výhradně špičkoví odborníci s dokonalým přehledem v daném oboru.

Tahle synergie ovšem může fungovat, jedině pokud podnik vytvoří zaměstnanci vhodné podmínky. Kromě vstřícného přístupu jako takového dobře funguje nabídka MBA studia jako firemní benefit (výdaje na studium MBA jsou daňově uznatelnou položkou). Společnost tak získává motivovaného, spolehlivého a loajálního člověka, jemuž bude ležet na srdci blaho firmy. Vychovat si zaměstnance je určitě lepší způsob než ho hledat venku. Už proto, že hlavně na manažerských postech je velká fluktuace – a kdo by chtěl plýtvat silami a prostředky na opakované zaučování nováčků.

Specializované obory jsou v kurzu

Výhodou je stále se rozrůstající nabídka specializovaných studijních oborů, které na institutu CEMI nabízíme. Člověk neznalý věci by si mohl představovat, že absolvent MBA studia bude zkrátka jen excelentní znalec managementu a podnikových procesů. I takový obor se na institutu CEMI vyučuje (jeho název je Podnikový management), ale kromě toho máme v nabídce dalších 20 specializovaných oborů, a jejich počet průběžně roste.

Mezi naše nejnovější specializované obory, vycházející z poptávky na trhu práce, patří:

Stálicemi mezi specializovanými MBA obory pak jsou například:

Je pravda, že studium MBA může zaměstnance dovést k rozhodnutí, které ho na začátku vůbec nenapadlo a ani je původně neplánoval. Dospěje k založení vlastního byznysu, jehož rozjezd bude díky studiu snazší. Lékař se rozhodne otevřít si vlastní praxi, realitní makléř vlastní realitní kancelář, personalista vlastní poradenství, specialista marketingu vlastní digitální agenturu atd.

Co se může hodit podnikatelům

V trochu jiné situaci může být podnikatel, který má skvělý přehled o svém oboru, k tomu spoustu dobrých nápadů co a jak zlepšit, ale chybí mu znalost firemních procesů. Metodou pokus omyl se učí plánovat, řídit finance, zvládat firemní právo a marketing, vést lidi a mnoho dalších věcí, bez nichž nelze firmu úspěšně vést. Přitom by mu mohl pomoci některý z  oborů:

Speciálně v institutu CEMI si pak zájemci mohou v rámci unikátního oboru Flexi MBA namíchat náplň studia podle vlastních potřeb a sami si vybrat pět volitelných předmětů. A pro úplnost dodejme, že těm, kdo chtějí studovat v angličtině a podnikají v nadnárodním měřítku, jsou určeny obory Global Business Leadership či Marketing Management and International Business. A to stále ještě zbývají MBA obory, které jsme zde nezmínili.

Studium MBA je pro podnikatele ideální řešení, tím spíš že při něm může pod vedením lektorů řešit problémy ze své praxe, jak už o tom byla řeč. Jinými slovy, studuje a přitom rozvíjí podnikání. Mimochodem, v průzkumu agentury STEM/MARK pro institut CEMI si 44 procent podnikatelů pochvalovalo, že díky absolvování MBA narostl obrat jejich firmy, a to v průměru o 22 procent. A to je slušné číslo.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.