100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 99.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Jak být v práci efektivnější?

14. leden 2020
Jak být v práci efektivnější?

Jak být v práci efektivnější? Zkuste meditaci, nebojte se říkat „ne“ a nezačínejte den čtením emailů.

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že se chcete ve svém zaměstnání posunout dále a pracovat mnohem efektivněji, než jak tomu bylo doposud? Pokud ano, je to více než chvályhodné. Teď už „pouze“ zbývá tento záměr uskutečnit. Jak na to, se dozvíte v našem následujícím článku.

Zachovejte si pozitivní myšlení

Zatímco v severských zemích již nějakou chvíli experimentují se šestihodinovou pracovní dobou, v Česku to vypadá, že se zdejší firmy zaběhlé tradice jen tak nevzdají. Někdy se ovšem stane, že ani za těch osm dlouhých hodin člověk nestihne tolik, kolik si ráno naplánoval. Najednou totiž přijde šéf s tím, že je nutně naléhavé, abyste svoji práci odložili a začali dělat na zcela jiném úkolu. Jenže ten se zdá být na první pohled zdánlivě neproveditelný, a vy tak začnete přemýšlet, zda, případně jak je možné se mu vyhnout. A právě to je špatně.

Namísto hledání důvodů se zkuste raději zaměřit na způsoby, jak šéfův požadavek co nejdříve splnit. Je-li obsáhlejší, rozfázujte si ho na jednotlivé části a postupujte podle nich. Splňte první, a teprve poté přejděte k další. Hlavně se ale snažte zůstat pozitivní. Protože pokud na něj budete už od samého začátku pohlížet s odporem, s největší pravděpodobností vám to na rychlosti příliš nepřidá.

Inspirujte se ostatními

Jít vlastní cestou může být originální, ale často velmi zdlouhavé řešení. A právě tomu byste se ve snaze být efektivnější měli vyvarovat. Jak tedy s novými návyky začít co nejrychleji? Zkuste se nechat inspirovat ostatními. Lidmi, které vy sami považujete za úspěšné a na jejichž rady dáte. Ať už se jedná o někoho konkrétního ve vaší firmě, či o nějakou světově známou osobnost. A když už je zde řeč o těch slavných, víte, jakými pravidly se vlastně řídí?

Vyzkoušejte meditaci

Práce je důležitá, vydělává vám na živobytí, ale přesto jí nedovolte, aby vás pohltila. Pokud si nebudete schopní najít čas i pro sebe, dříve či později na to doplatíte. Jakou formu odpočinku a relaxace zvolíte, je přitom zcela individuální. Pokud sportu příliš neholdujete, zkuste na to jít jinak. Takový Bill Gates, spoluzakladatel Microsoftu, například nedá dopustit na meditaci. Pomáhá mu utřídit si své myšlenky a lépe se soustředit. Na rozdíl od běhání navíc zabere jen naprosté minimum času. Gates podle vlastních slov medituje zhruba dvakrát třikrát týdně ne více než 10 minut v kuse.

Nebojte se říct ne

Zesnulý Steve Jobs razil takový názor, podle něhož je klíčem k vyšší produktivitě schopnost umět říkat „ne“. Pokud se to nenaučíte, nikdy se nebudete moct plně soustředit na to, co v rámci své práce považujete za nejdůležitější.

Že tímto přístupem shodíte ze stolu i potenciálně dobrý nápad? S něčím takovým je zkrátka potřeba počítat i podle dalšího amerického miliardáře – Warrena Buffetta. Ten se s Jobsovým tvrzením ztotožňuje a dodává, že „rozdíl mezi úspěšnými a skutečně úspěšnými lidmi je v tom, že ti skutečně úspěšní říkají ‚ne‘ v podstatě na cokoliv“.

Když to není potřeba, emailům se vyhněte

Pročítání příchozí pošty je jedním z největších žroutů vašeho drahocenného času. Zbavit se této činnosti nelze, jelikož byste tak rázem ztratili přehled o tom, co se ve vašem okolí děje, omezit ji na minimum, respektive jen na to nejdůležitější už ale možné je. Že nevíte, jak na to? Zkuste se řídit tím, co praktikuje například generální ředitel LinkedInu Jeff Weiner.

Ten totiž přišel na vskutku banální, leč chytré a zároveň i velmi pravdivé řešení. Podle jeho úvahy platí, že čím méně emailů odešlete, o to méně vám jich do vaší schránky přijde. Pokud není vyloženě nutné takový email napsat, jednoduše to nedělejte. Weinerovi se toto pravidlo údajně velice osvědčilo.

Před odesláním odpovědi nejprve vychladněte

Přestože je emailová korespondence pouze jakýmsi nezbytným doplňkem vaší hlavní pracovní náplně, dokáže čas od času člověku zkazit náladu klidně i na celý den. Abyste tomuto stavu předešli, zkuste se řídit zásadou, jež si osvojila bývalá mluvčí Facebooku Randi Zuckerbergová. Ta se v minulosti nechala slyšet, že se čtením došlých zpráv nikdy nezačíná dříve než 20 minut po probuzení a že ve chvíli, kdy ji nějaký „povedený“ email namíchne, namísto promptní odpovědi jej zavře a se svou reakcí počká, až dané emoce opadnou.

Není neslušné odejít předčasně

Dalším poměrně významným faktorem, jenž vás dokáže „okrást“ o spoustu času, jsou neustálé mítinky, porady a schůzky. Jejich počet narůstá s tím, čím vyšší pozici v dané firmě zastáváte. Jak se s tímto problémem co nejefektivněji vypořádat, musel v minulosti řešit i Elon Musk, zakladatel kosmické společnosti SpaceX a šéf automobilky Tesla. Postupem času proto začal praktikovat relativně jednoduché řešení, podle kterého je každá schůzka, která vám nepřinese žádnou přidanou hodnotu, zbytečná. Svým zaměstnancům tedy doporučuje, aby ve chvíli, kdy k tomuto závěru dospějí, takový mítink zkrátka a dobře předčasně opustili. O žádnou neslušnost přitom podle něj rozhodně nejde, neboť čas je v dnešním uspěchaném světě velmi drahocenný.

K rozhodnutí postačí 70 procent informací

Pakliže máte v rámci své funkce učinit nějaké rozhodnutí, učiňte ho co nejrychleji. Takovou zásadou se řídí pro změnu šéf Amazonu a současně i nejbohatší muž světa Jeff Bezos. Vydat jasný pokyn lze podle něj už ve chvíli, kdy člověk disponuje pouze 70 procenty všech informací, které by v ideálním světě chtěl mít. Co když se ale později ukáže, že takové rozhodnutí bylo chybné? Podle Bezose je to vlastně jedno. Zastává totiž názor, že většina z nich je zpětně odvolatelná, a tudíž se dají pozměnit. S jejich nápravou ale pochopitelně nesmíte příliš dlouho otálet.

Vzdělávejte se a pracujte na sobě

Ať již zvolíte krátkodobé kurzy nebo například ucelené manažerské studium, vzdělávání je vždy dobrou cestou, jak si osvojit nové návyky a dovednosti také v oblasti efektivity. I při plnění studijních povinností se totiž učíte být efektivní, dodržovat stanovené termíny a stanovovat si správné priority. Navíc pod dohledem zkušených lektorů a s možností inspirovat se nejen u nich, ale také u svých studujících kolegů.

 

Zdroje:

https://www.cnbc.com/2019/09/11/productivity-tips-from-elon-musk-jeff-bezos-steve-jobs-and-more.html

https://zeny.e15.cz/clanek/v-praci/6-cest-jak-byt-v-praci-efektivnejsi

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.