100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Hledání práce: V těchto profesích je v Německu nejvíce volných pracovních míst

5. prosinec 2022
Hledání práce: V těchto profesích je v Německu nejvíce volných pracovních míst

Současný pracovní trh v Německu je pro vzdělané a zkušené lidi velmi atraktivní. Volných pracovních míst je mnoho, takže kvalifikovaní pracovníci mají možnost vybírat z široké nabídky zaměstnavatelů. Německo zoufale hledá odborníky v oblasti IT, jako jsou softwaroví inženýři a vývojáři webových stránek, a také zdravotníky, jako jsou zdravotní sestry a lékaři. Hledají se také pracovní místa v oblasti obchodu a financí.

Poptávka po technických a ošetřovatelských profesích

V současné době je v celé Evropě poptávka po technických a ošetřovatelských profesích. Nedávný průzkum ukázal, že největší poptávka je po inženýrech projektového řízení. Téměř 18 % analyzovaných pracovních inzerátů se týká této profesní skupiny. Kromě toho je v souvislosti s digitalizací vysoká poptávka po IT profesích, jako jsou vývojáři softwaru (12,5 %), IT konzultanti (6,3 %) a správci systémů a sítí (4,8 %).

A konečně průzkum ukázal, že 4,7 % všech volných pracovních míst připadá na lékařské asistenty a zdravotní sestry. Je tedy zřejmé, že techničtí pracovníci a zdravotní sestry jsou na seznamu přání zaměstnavatelů na předních místech – díky atraktivním platovým nabídkám mohou být tyto profese lákavou volbou pro ty, kteří hledají kariérní změnu nebo novou výzvu.

Zde si můžete prohlédnout další speciální doporučené nabídky práce v Německu.

V těchto odvětvích je vyhledávání obzvláště intenzivní

Stejně intenzivně se hledají pracovní místa v oblasti vzdělávání, řemesel, stavebnictví, logistiky, pohostinství a hotelnictví. Výrazně vzrostl počet volných pracovních míst v oblasti vzdělávání (o 130 %) a řemesel (o 105 %), zatímco uchazeči o zaměstnání ve stavebnictví se mohou těšit na 77% nárůst. V oblasti logistiky je inzerováno o 74 % více pracovních míst než ve stejném období loňského roku. Kromě toho došlo k nárůstu o 44 % v pohostinství.

Témata trendů udržitelnost a personál

V posledních letech se udržitelnost a lidské zdroje staly dvěma nejvyhledávanějšími trendy při hledání zaměstnání ve firmách. Společnosti stále častěji hledají odborníky se znalostmi a zkušenostmi v oblasti udržitelnosti, například auditory, kteří mohou certifikovat účty ESG, nebo odborníky na lidské zdroje, kteří znají softwarová řešení v oblasti lidských zdrojů.

Zaměstnavatelé navíc hledají lidi, kteří umí vytvořit silnou značku zaměstnavatele a využívat digitální nástroje k přilákání talentů. S rostoucím povědomím o životním prostředí roste i poptávka po ekologických profesích, jako jsou veterináři, zahradníci, lesníci a další. Stejně tak se stále více firem obrací na psychology a odborníky na duševní zdraví, aby vytvořili zdravější pracovní prostředí.

Hledání práce je stále více digitální

Odvětví služeb zaměstnanosti prochází transformací. Vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé mají stále sofistikovanější postupy při najímání zaměstnanců a technologie se vyvíjejí, musí uchazeči o zaměstnání držet krok s nejnovějšími trendy. Webové stránky pro uchazeče o zaměstnání jsou stále oblíbenější, protože zaměstnavatelům umožňují rychle a snadno zveřejňovat volná pracovní místa, zatímco potenciální uchazeči mohou hledat práci během několika minut.

Mnoho společností navíc nyní využívá automatizované náborové systémy, jako jsou systémy pro sledování uchazečů (ATS) a nástroje založené na umělé inteligenci, které náborářům pomáhají najít nejlepší kandidáty na volné pozice. Proces hledání práce je tak rychlejší a efektivnější než kdykoli předtím. Kromě toho hrají v procesu hledání práce důležitou roli sociální média, protože mnoho zaměstnavatelů využívá různé platformy k zveřejňování pracovních nabídek a komunikaci s potenciálními zaměstnanci.

Vzhledem ke všem těmto změnám v oboru je zřejmé, že hledání práce je snadnější než kdykoli předtím.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.