100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

8 tipů, jak se soustředit na práci a studium

25. květen 2020
8 tipů, jak se soustředit na práci a studium

Každý to známe – v hlavě se nám honí spousta informací a problémů, cokoli v místnosti nás dokáže rozhodit, neustále odbíháme od jedné činnosti ke druhé. Tím spíše, když nás čekají věci, které už dlouho odkládáme – nepříjemný pracovní e-mail, dlouhá školní esej nebo i obyčejný úklid kuchyně. Soustředit se opravdu jen na jednu činnost dá často zabrat. Tím spíše, pokud poslední dny trávíte doma na home office, nechodíte mezi lidi a necháváte se často zlákat sociálními sítěmi případně televizním vysíláním. Jak se ale opravdu soustředit? Připravili jsme pro vás několik tipů, které vám pomohou zapracovat na lepším udržení pozornosti a ukáží vám, jak zlepšit soustředění.

1. Dávejte si pravidelné pauzy

Pracovat hodiny a hodiny v kuse je věc namáhavá jak psychicky, tak i fyzicky. Pro lepší soustředění si vždy naordinujte krátké pauzičky – stačí dát si každou hodinu pět minut volna. Projděte se po bytě, přečtěte si zajímavý článek, uvařte si dobrou kávu nebo si s někým krátce popovídejte. I malá chvilka vaši mysl osvěží a vy pak získáte novou chuť do práce. Nemluvě o tom, že pauza v práci dá odpočinout mysli a vy tak můžete získat nový nadhled na problém a vyřešit jej efektivněji.

2. Základ soustředění? Uklizená pracovní plocha

Nepořádek na pracovním stole = nepořádek v hlavě. Odložený talíř a hrnky od kávy, stejně jako rozházené tužky a papíry, zamotaná sluchátka nebo pomuchlané kabely. To všechno bude rozptylovat nejen váš zrak, ale i váš mozek. Jak udržet pozornost? Ukliďte si pracovní stůl nebo i celou pracovnu tak, abyste se mohli soustředit jen a pouze na práci a neřešit nádobí ani málo místa na rozložení pracovních podkladů. Určitě stojí za to i připravit si materiály, které budete potřebovat k práci už dopředu, vyhnete se tak zmatenému hledání a ušetříte spoustu času.

3. Neodbíhejte od činnosti

Když už jste s něčím začali, činnost nepřerušujte. I když se vynoří nějaký problém, který se vám v tu chvíli nechce řešit, pokračujte v práci. Proč? V budoucnu byste mohli strávit dlouhé desítky minut nebo i hodiny jen tím, že byste se snažili přijít na to, kde vlastně problém byl, a trvalo by vám dlouho, než byste se do oblasti a oboru opět pořádně ponořili.

4. Plánujte si své úkoly

K maximálnímu soustředění vám jistě pomůže také to, když si na začátku dne uděláte rozvrh činností, které chcete stihnout, rozšířit jej můžete i o to, kolik času budete chtít nad prací strávit. Hned z rána tak budete mít jasno, co dělat a nebudete tak během dnes hledat nové úkoly a přebíhat od jedné činnosti ke druhé.

5. Najděte si klidné místo

Potřebujete-li dokončit důležitý úkol, odevzdat školní práci nebo stihnout uzávěrku, rozhodně vyhledejte co nejklidnější místo na práci. Zavřete za sebou dveře kanceláře nebo pracovny, doma jděte do místnosti, kde vás nikdo rušit nebude. Pokud budete chtít, zamkněte za sebou, nasaďte na dveře cedulku nerušit a dopřejte si několik hodin nerušené práce.

6. Vyrazte ven

Až už budete cítit, že vaše hlava nezvládá pracovní nasazení, nazujte boty, oblečte bundu a vyrazte na krátkou procházku. Ať už obejdete několikrát dům, vyvenčíte psa nebo se jen tak budete potulovat po parku, čerstvý vzduch je ideální podpora paměti a soustředění

7. Dopřejte si odměnu

Jak zlepšit své soustředění? Můžete na to jít i úplně jednoduše a zkrátka si po odvedené práci dovolit odměnu. Ať už to bude kousek čokoládového dortu nebo dlouhá koupel, odměna vás bude motivovat k tomu, abyste svou práci odvedli co nejkvalitněji a nejrychleji

8. Vypněte si mobilní telefon

A důležitá rada na závěr. Pracujete-li na počítači, v kanceláři nebo kdekoli, kde máte svůj mobilní telefon pořád po ruce, vypněte jej. Nebo jej alespoň dejte pryč ze svého dosahu, aby vás nelákalo prohlížet všechna upozornění, nejnovější příspěvky na Instagramu nebo chaty s přáteli. Samozřejmě to platí, jen pokud nepotřebujete mobil nutně ke své práci.

Chcete se odměnit za dobře vykonanou práci, ale zároveň se chcete i posunout dále ve své kvalifikaci? Přihlaste se do našich MBA studijních programů. Studium u nás vám dá možnost setkat se s odborníky z praxe, získat mezinárodně uznávaný titul a navíc vás bude také bavit. Nevíte, jaký MBA program by byl ideální pro vás? Poskládejte si obor MBA Flexi na míru vašim zájmům a kariéře.

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.