100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Nenechte si kazit dovolenou prací!

18. júl 2018
Nenechte si kazit dovolenou prací!

Jistě jste tu situaci někdy zažili. Vyrazili jste konečně po dvou letech zase jednou na rodinnou dovolenou, na které se na čtrnáct dní odpojíte od světa a nebudete nic řešit. Musíte přeci strávit čas v klidu s rodinou, vypnout hlavu a nechat práci na chvíli být. Začíná to nenápadně. Jeden telefonát od šéfa, že by jenom potřeboval jednu drobnost, se kterou byste měli poradit. Následně přijde nějaký projekt, na kterém se musíte podílet. Nakonec více času než u moře strávíte spíše s notebookem na klíně. V horším případě si v půlce pobytu sbalíte kufry a vyrazíte na nějaké důležité jednání. Rodinná krize je tím zaručena. Jak na dovolené hodit práci za hlavu a pak se nezbláznit po návratu do práce?

Jak se odstřihnout od problémů?

Osobní rozvoj je naprostá nutnost pro každého manažera, který chce svou práci psychicky zvládnout déle než jeden rok. Součástí je také schopnost odpočívání. Nejde zkrátka být na příjmu 24 hodin denně, osm dní v týdnu. Máme přeci jenom tělo, které si řekne, kdy je toho dost. Stres velmi negativně ovlivňuje celý náš zdravotní stav a z jeho přebytku se mohou urodit hodně nepříjemné choroby. Když se k tomu navíc přidá spánková deprivace, máme zaděláno na problém. V první řadě totiž takový člověk nemůže být špičkový manažer. Začne se na něm postupně projevovat únava a celý management i jeho podřízení to na něm zkrátka poznají. Proto musíte při odjezdu na mobilu opravdu přesměrovat svůj e-mail na někoho jiného a odmítat všechny pracovní hovory. První dva dny vás možná vzadu bude hlodat myšlenka, jak všechny projekty probíhají bez vaší přítomnosti, té se však musíte zbavit. Firma může pár týdnů fungovat i bez svého generálního ředitele, bez vás tedy také.

Jak si správně rozvrhnout čas?

Pro lepší odpočívání je nutná schopnost správného rozvržení času a přeložení práce jinam. Jací vaši kolegové jsou nejspolehlivější a pořád ještě v práci stíhají? Několik jich najděte a před odjezdem jim předejte své kompetence. Zároveň dostatečně dopředu informujte všechny o svém odjezdu, aby s ním počítali. Vyhnete se tak části urgentních telefonátů. Ty zbylé stačí odmítat se vzkazem, že jste na dovolené a přidat, kdo za vás zákazníkův problém vyřeší. Tohle by mělo platit i o víkendech, během nich přeci také máte právo na odpočinek. Neudělejte ze sebe dobrovolně otroka své vlastní práce. Zvládat stress management je jednou ze základních schopností dobrého manažera.

Dokážu se potom vrátit?

Jistě vám teď v hlavě bliká červená kontrolka. Jasně, na dovolené už dokážu úplně vypnout. Ale zvládnu se do práce zase za těch několik týdnů vrátit? Nezešílím tam stresem po tom, co jsem se celý den jenom opaloval a chodil na procházky? Jistě jde o racionální námitky, s návratem zpátky do reality se potýká každý, spousta lidí dokonce každé pondělí. Je třeba i tuto fázi zvládnout dobře a s nadhledem. Po návratu se na vás jistě všichni navalí s haldou problémů, které vy musíte urgentně vyřešit. Zkuste se nesnažit všechno uřídit, nebojte se říct - "Teď nemám čas." Díky tomu nastoupíte do zaměstnání o poznání lépe a bez problémů.

Kde se něco takového naučím?

Těchto několik malých rad je sice dobrým základem, zároveň však určitě nestačí. Mnohem lepší je začít takovou problematiku studovat. Jak? Třeba zkusit si MBA studium, jež je u nás stále více populární. Desítky skvělých lektorů vás naučí všechno, co by měl správný manažer umět, tedy i odpočívat a vracet se zpátky. To však samozřejmě nebude zdaleka všechno a vy se můžete těšit na výborné přednášky, které z vás udělají skvělého člena managementu, co si ovšem zachovává spokojený a bohatý osobní život.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.