100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Znáte vánoční tradice v jiných zemích?

16. december 2020
Znáte vánoční tradice v jiných zemích?

Zlaté prasátko, nevstávání od stolu, házení střevícem nebo pouštění skořápkových lodiček. Česko je takovým expertem na neobvyklé vánoční tradice, ale rozhodně není jediným. Naši studenti a lektoři pocházejí z více než 20 různých zemí a není proto od věci, podívat se s námi na to, jaké jsou ty nejzajímavější vánoční tradice a pověry z ostatních zemí. Ale ať už jsou vaše vánoční zvyky jakékoli, přejeme vám krásné Vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2021!

Dánsko

Předtím, než do této země přišlo křesťanství, Štědrý den byl oslavou jasnějších dní, tzv. jól, který lidé slavili těsně před zimním slunovratem. Dnes Dánové zdobí své domy postavičkami bájných bytostí zvaných nisser. Věří se, že podobizny těchto bytostí dům ochrání od všeho zlého. Na Štědrý večer pak rodiny postaví vánoční stromeček doprostřed pokoje a následně kolem něj tančí a zpívají koledy.

Island

V této zemi dodržují tradici, kterou by si mohl vzít k srdci celý svět. Jolabokaflod, tedy „vánoční záplava knih“, je okouzlující a poměrně nová tradice, při které si Islanďané navzájem dají knihy a
zbytek večera pak stráví jejich četbou v teple domova. Tato tradice započala během druhé světové války, kdy papír byl jediným zbožím, kterého byl dostatek. Kniha se tehdy stala velmi dostupným a oblíbeným dárkem. Tímto by se také dal vysvětlit fakt, že přibližně každý desátý Islanďan napsal knihu.

Japonsko

Vánoce nemají mezi Japonci zrovna dlouhou tradici. Jedná se totiž o svátek dovezený ze Západu obchodními řetězci a jinými komerčními společnostmi. I dávání dárků a zdobení domu světýlky se ujalo poměrně nedávno. Není tedy divu, že se uchytily i méně obvyklé tradice rovněž spojené s marketingem. Takovým ukázkovým příkladem je tradice vánoční večeře v KFC. Tento fastfoodový řetězec rozpoutal velkou vánoční kampaň v 60. letech a od té doby se kyblík smaženého kuřete stal nedílnou součástí vánoční tabule.

Kolumbie

Den malých svíček (Día de las Velitas) označuje začátek vánoční sezóny po celé zemi. Na počest Panny Marie a jejího neposkvrněného početí, zapalují obyvatelé Kolumbie svíčky v papírových lucerničkách umístěných na oknech, balkonech i před domem. Tato tradice získala na tak velké popularitě, že dnes se takto rozzáří celá města a vesnice. Sousedi mezi sebou i soutěží o nejkrásnější lampiony.

Německo

V obchodech najdete spoustu netradičních vánočních ozdob – ve tvaru jídla, zvířat i populárních filmových postaviček. Ozdobu ve tvaru kyselé okurky však najdete jen u německých rodin. Podle této tradice, rodiče ozdobu umístí na stromek až jako poslední. Které dítě ji následujícího rána najde jako první, to buď dostane dárek navíc nebo začne s rozbalováním jako první. Pokud okurku najde první některý z dospělých, přinese mu do následujícího roku štěstí.

Norsko

V této skandinávské zemi najdeme jednu velmi neortodoxní tradici. Norové totiž věří, že na Štědrý večer vylézají čarodějnice a další temné bytosti hledající košťata, na kterých by mohli uletět. Proto již po několik staletí lidé schovávají svá košťata na nejbezpečnější místo v domě, aby je čarodějnice neukradly.

Polsko

Na Štědrý večer se polské rodiny sejdou, aby se podělily o oplatek. Každý člen si ulomí kousek a vzájemně si popřejí Veselé Vánoce. S večeří se zpravidla čeká, dokud nevyjde první hvězda. Tradičně se také prostře pro jednoho navíc, kdyby se náhodou objevil nečekaný host.

Slovensko

Ani naši slovenští sousedé s vánočními tradicemi neotálejí. Kouzlo tradic se odehrává již u štědrovečerního stolu, kdy nejstarší člen rodiny pronese modlitbu a oplatkou namočenou v medu udělá každému na čelo křížek (tzv. pomedění), čímž mu do života přivolá štěstí a lásku. Následuje stroužek česneku, který se zajídá kouskem chleba, to pro zdraví. Večeře pak začíná neodolatelnou „kapustnicí“ a bramborovým salátem s rybou. Ale pozor! Žádné ptactvo, protože jinak Vám uletí štěstí. A samozřejmě pod ubrusem nesmějí chybět peníze, vždyť jaký by to byl rok bez hojnosti.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.