100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 3.329 € - PRIHLÁSENIE DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

4 tipy, jak zvládnout předvánoční shon

26. november 2020
4 tipy, jak zvládnout předvánoční shon

Vymyslet vánoční dárky, dodělat pracovní resty, naplánovat si dovolenou, zařídit adventní výzdobu, zvládnout s dětmi digitální výuku a pravděpodobně ještě mnohem víc věcí. To vše vás nejspíš čeká do Vánoc. Podívejte se na čtyři účinné kroky, které vám pomohou toto období perfektně zvládnout!

1. V klidu si sedněte a vytvořte seznam aktivit

Možná si právě klepete na čelo s tím, že v klidu si sednout je to poslední, co teď potřebujete. Ale věřte, že je to právě naopak! Vaším usednutím totiž vše začíná.

Vyčleňte si tuto chvíli skutečně jen pro sebe. Může to být večer, kdy už všichni spí, nebo si nařiďte budík o hodinu dřív a začněte tak den. Důležité je, abyste měli opravdu klid. K ruce si vezměte tužku a papír. Udělejte si čaj nebo kávu a nastartujte přemýšlení.

Papír si rozdělte do jednotlivých sekcí, které potřebujete do Vánoc zvládnout. Například PRÁCE, VÁNOCE, DĚTI, RODINA.
 

V sekci PRÁCE si zkuste odpovědět na následující otázky. Pomohou vám vystavět priority a přehledně si zapsat vše, co vás čeká.

Co vše musím zařídit v práci?

Pokuste se vypsat na papír všechny úkoly, které vás v práci čekají do Vánoc.

Do kdy mají být úkoly hotové?

Existují termíny? Určitě si je zapište.

Kolik mám času?

Chystáte se mít dovolenou? Dejte datum na papír. Ať víte, kolik času máte.

Jaké jsou priority?

Seřaďte si úkoly od toho nejdůležitějšího po ty, které tak důležité nejsou. Vytvořte si seznam priorit.

Kdo vám může pomoci?

Můžete si práci rozdělit s někým z kolegů? Spolupracuje s vámi někdo?
 

Co vás čeká v rámci VÁNOC? Období, které je na čas skutečně náročné a zahrnuje spoustu příprav.

Budete dělat vánoční úklid?

Pokud ano, co vše chcete bezpodmínečně udělat? Vytvořte si seznam priorit – nahoru to, přes co nejede vlak, dolů pište to, bez čeho se při vánočním úklidu dokážete obejít. To, kdyby náhodou nezbyl čas.

Jak bude vypadat vánoční výzdoba?

Napište si vše, co chcete mít jako vánoční výzdobu. Zároveň si vytvořte seznam toho, co musíte na výzdobu nakoupit.

Jaké budete péct vánoční cukroví?

Pokud budete péct, udělejte si seznam všeho cukroví, které vám má letos projít pod rukama. Zároveň také rovnou dělejte seznam toho, co musíte na pečení nakoupit. Pokud péct nestíháte, tady je pár tipů, kde si můžete vánoční cukroví objednat.

A co dárky?

Není od věci mít jasný seznam osob, které chcete o Vánocích obdarovat. A k seznamu osob rovnou přiřazujte konkrétní dárky. Naším tipem pro letošní Vánoce jsou dárkové poukazy na online MBA studium na CEMI, s nimiž určitě nešlápnete vedle. Jen malým dětem asi radost moc neudělají...
 

DĚTI zkuste vyřešit následujícím výčtem otázek:

Co všechno děti do Vánoc čeká?

Vezměte v potaz všechny možné aktivity ve škole, školce, s kroužky. Budou děti například u prarodičů, tetiček nebo kamarádů? Vyjmenujte opravdu všechny aktivity, o kterých nyní víte.

Jak to bude do Vánoc vypadat se školou/školkou?

Chodí do školy/školky? Učí se doma? Mají různé rozvrhy? Jde o to dozvědět se, kolik reálně máte času pro sebe.

Kde mohou přiložit ruku k dílu?

Zvládnou pomoci s vánočním úklidem? Mohou se starší postarat o mladší? Zvládnou obstarat dárky pro prarodiče a širší rodinu? Mohou vytvořit pozvánky pro příbuzné na vánoční oběd? Cokoli co vás napadá a můžete ze svého seznamu aktivit předat dětem, udělejte to.
 

V rámci RODINY se zamyslete nad následujícím:

Jaké aktivity vás čekají v rámci rodiny?

Přemýšlejte skutečně o všem. Setkáváte se pravidelně ještě před Vánoci? Chcete pomoci rodičům nakoupit dárky? Máte v plánu umýt mamince okna? Vše patří na papír.

S čím vám konkrétní členové rodiny mohou pomoci?

Co může udělat partner/partnerka, děti, prarodiče? Například pokud vám prarodiče pohlídají na jedno odpoledne děti, zvládnete při dobré organizaci spoustu věcí! K tomu už ale slouží kalendář. 

2. Vezměte si k ruce kalendář

Kalendář je při vašem plánování klíčová věc. Do Vánoc zbývá necelý měsíc a je potřeba si všechny aktivity dobře rozplánovat.

Zaznamenejte si do kalendáře i úplné maličkosti. Pokud jste například přišli v průběhu vytváření seznamu aktivit na to, že vám chybí poslední tři vánoční dárky a nedokázali jste je vymyslet hned, naplánujte si do kalendáře, kdy to uděláte. Ideálně i s časem od kdy do kdy se budete dárkům věnovat. Chystáte se mýt okna? Vyznačte si tuto aktivitu do svého kalendáře.

Při plánování nezapomeňte na priority, které jste aktivitám při vytváření seznamu dávali. Ty, které mají vysokou prioritu si plánujte jako první a naopak.

Zaznamenejte všechny aktivity dětí a dalších členů rodiny.

Obsahuje váš seznam aktivit nákupy? Samozřejmě si je nezapomeňte naplánovat! A v tomto období také berte v potaz to, které obchody jsou zavřené a které otevřené. A pokud budete objednávat na internetu, sledujte to, zda e-shop zvládne dodávku do Vánoc.

Možná zjistíte, že i když některé věci necháte na dalších členech rodiny, stejně tak docela nestíháte. Jak to vyřešit? Jedna možnost je, že si párkrát v týdnu nařídíte budík o hodinku dříve než obvykle. Tuto hodinu pak věnujte něčemu ze svého seznamu a nenechte se rozptylovat. Druhá varianta je o tom, že se zkrátka smíříte s tím, že některé aktivity vyškrtnete ze seznamu. A ideálně se podívejte na ty, které mají nízké priority. 

3. Užívejte si

Nenechte na sebe vánoční shon spadnout. Zkuste si vše, co máte před sebou doopravdy užít. Kdo říká, že vánoční úklid musí být otrava? Možná ho můžete vzít jako návštěvu posilovny a pořádně se při něm (s dobrým pocitem) zapotit! Pusťte si hudbu a vnímejte při úklidu každý svůj pohyb! Uvidíte, že dobrý pocit na sebe nenechá dlouho čekat!

Nezapomínejte také na péči o sebe! Zejména v této digitální době si udělejte čas na klidový režim bez technologií. Každá minuta u dobré knihy, nedigitální kreativní činnosti nebo třeba procházky se počítá. A pozor – v tak časově napnutém období patří i tyto aktivity do vašeho kalendáře! 

4. Škrtejte

Jakmile nějakou aktivitu ze svého seznamu splníte, nenechte se ošidit o ten báječný pocit ji z něj škrtnout! Uvidíte, jak se vám bude seznam pomalu tenčit, až s pocitem naprostého uspokojení škrtnete poslední položku. A pak už si jen užívejte krásné a klidné Vánoce!

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.