100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Jak vést přijímací pohovor a najít toho pravého uchazeče?

6. november 2019
Jak vést přijímací pohovor a najít toho pravého uchazeče?
  1. Sepište si požadavky
  2. Nastudujte životopisy
  3. Veďte rozhovor, ne ústní zkoušku
  4. Přizvěte ty správné lidi
  5. Udržte si neutralitu
  6. Neslibujte nereálné
  7. Zaměřte se na potenciál a nadšení

1. Sepište si požadavky

Přijímací pohovor je o tom poznat dotyčného osobně. Zjistit, jak vystupuje, jaké emoce z něj vyzařují, jaké má prezentační dovednosti, zda zapadne charakterem do týmu apod. Proto si sepište požadavky, které by měl ideální kandidát splňovat. Po každém pohovoru si pak můžete říct, co splnil a co ne. 

2. Nastudujte si životopisy 

V životopise se nezaměřujte jen na pracovní zkušenosti, ale zkuste také číst mezi řádky. Proč se asi rozhodl dělat právě tuto práci, co ho na ni baví, proč z předchozí firmy odešel a co dělá ve volném čase. To vše vám přiblíží charakter daného člověka. 

3. Veďte rozhovor, ne ústní zkoušku

Abyste získali podobné informace od všech uchazečů, napište si seznam otázek na pracovní pohovor. Při samotném pohovoru se vyvarujte neustálému psaní poznámek. Nezapisujte si každou větu, kterou uchazeč řekne. Pokud si chcete poznačit důležité informace, dělejte to v bodech. Možná vás to bude svádět vymýšlet otázky, na které se bude odpovídat jen ano/ne. To ale nedoporučujeme. Takto by konverzace vázla a vy byste se o uchazeči moc nedozvěděli. Pohovor také není výslech ani ústní zkouška. Jde o rozhovor a seznamování obou stran.

4. Přizvěte ty správné lidi

Přijímací pohovor by měl probíhat v malém okruhu lidí, aby se uchazeč cítil příjemně a neměl pocit, že jej pozoruje 10 párů očí. Ideální je, aby naproti uchazeči seděl vedoucí přijímacího pohovoru (nejčastěji HR manažer), šéf firmy a případně i osoba, kterou nový kandidát nahradí. Proč zvát skoro bývalého zaměstnance na pohovor? On ví o své práci nejvíce a má tedy představu, co by měl jeho následovník splňovat - jak znalostmi, tak i povahou.

5. Udržte si neutralitu 

Nedávejte uchazeči pocit, že je ten pravý, pokud si nejste jisti, že ho opravdu vyberete. Stejně tak nedávejte najevo, že upřednostníte jiného kandidáta a už vůbec jej neodsuzujte za názory, které jsou v rozporu s vámi nebo s celou firmou. Dávejte si pozor na volená slova, pohledy i grimasy. Myslete na to, že výraz ve tváři někdy řekne více než tisíc slov. Udržte pozitivní a příjemnou atmosféru až do konce. Každý uchazeč se po pracovním pohovoru musí cítit dobře naladěn a měl by mít pocit, že chce v dané firmě pracovat. Bez ohledu na to, zda bude přijat.

6. Neslibujte nereálné 

Při popisování pracovní pozice, týmu nebo celé firmy zbytečně nepřehánějte. Neslibujte také nic, co byste v budoucnu nemohli dodržet. Při nástupu by mohl být nový pracovník zklamaný a cítit se ukřivděně. S největší pravděpodobností by to skončilo nespokojeností na obou stranách a vy byste byli zase na začátku.

7. Zaměřte se na potenciál a nadšení

Nejsou důležité jen aktuální dovednosti a znalosti, ale také potenciál člověka - co všechno by se mohl naučit a kam se posunout. I nadšení a osobní motivace je podstatná. Pokud danou osobu práce baví a dělá ji rád, většinou to poznáte hned. Takoví lidé bývají efektivnější a mají otevřenější mysl novým věcem, než ti, kteří svou práci umí dobře, ale nedělají ji rádi.


Zajímáte se o oblast HR a chtěli byste se ve své profesi posunout dál? Studujte obor HR management na institutu CEMI. V rámci online MBA studia se zaměříte například na předměty jako Personální management nebo Vybrané trendy v oblasti řízení lidských zdrojů.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.