100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 3.329 € - PRIHLÁSENIE DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Jak definovat unikátní prodejní argument

8. november 2021
Jak definovat unikátní prodejní argument

USP (uniquesellingproposition), v překladu unikátní prodejní argument, slouží k odlišení se od konkurence a přesvědčení zákazníka, proč vybrat právě danou značku. Konkurenční výhoda je velmi důležitou součástí marketingové strategie a my se v tomto článku právě na definici unikátního prodejního argumentu zaměříme.

Proč se na USP zaměřit?

Dobře formulované a jasné prodejní argumenty vyvolávají okamžitý zájem o nabídku. A to nejen mezi zákazníky, kteří mají s vašimi výrobky zkušenost, ale zároveň také mezi těmi potenciálními. Ke správné definici USP je potřeba nejen marketingu, ale také psychologie. Prodejní argumenty pomáhají zákazníkům s rozhodováním o koupi a stejně tak pomáhají podnikatelům vcítit se do potřeb a myšlení cílové skupiny.

Jaká je vaše cílová skupina?

Prvním krokem by mělo být definování vaší cílové skupiny. Specifikujte si typické zákazníky, ke kterým budete svými argumenty promlouvat.

  • Pro koho bude mít váš výrobek nebo služba přínos?
  • Koho chcete oslovit?

Zaměřte se na demografické údaje, zaměstnání, věk, pohlaví a nákupní touhy a obavy vaší cílové skupiny. Pomoci vám v tom může to, že se sami do nějaké škatulky zařadíte. Jaká firma, reklama nebo nabídka dokáže oslovit vás a hlavně proč?

Zpětná vazba

Samozřejmě, že máte sami nějaký ten přehled o tom, v jakých oblastech máte své silné a v jakých své slabé stránky. Nejlepší pohled na svou firmu ale získáte od samotných zákazníků. To právě oni mají každodenní zkušenosti s vašimi službami. Sbírat zpětnou vazbu můžete během setkání na prodejně, při schůzkách s klienty nebo skrze recenze a názory na sociálních sítích a přes e-mail.

Důležité je ptát se především na to, jak se k vám zákazníci dostali, jak se o vaší firmě dozvěděli a proč vás upřednostnili před konkurencí. Zároveň se zaměřte na to, co se jim na produktech a vašem podnikání líbí a co by například změnili.

Brainstorming

Svolejte všechny zaměstnance, kteří mají relevantní informace k produktům, pro které prodejní argumenty hledáte. Dejte hlavy dohromady a snažte se přijít s co největším množstvím nápadů. Zapisujte vše, co na schůzce padne. Případné nesmysly nebo věci, které se nehodí, můžete proškrtat později.

  • Jaké nabízíte výhody oproti konkurenci?
  • Co byste mohli naopak zlepšit?
  • Jaké výrobky jdou více na odbyt?
  • Jaké technologie firma využívá?- Cenová relace výrobku?
  • Kolik máte stálých zákazníků?

Nejen na tyto otázky se při brainstormingu zaměřte. Odpovědi by měly být jednoduché a přímočaré. Je důležité, aby vaše argumenty pochopili lidé zvenčí. Čtenář musí pochopit vaše sdělení po prvním přečtení. Zároveň je však potřeba právě mířit na vaší cílovou skupinu a funkční prodejní argumenty se musí přizpůsobit těm, kterým jsou určeny. Více se o metodě brainstormingu můžete dozvědět zde.

Formulace USP

Právě nad všemi prodejními argumenty stojí naše hlavní téma – unikátní prodejní argument. Ten sděluje zákazníkům, co umíte pouze vy, co můžete nabídnout zákazníkům oproti konkurenci a profiluje a definuje vaši značku.

Definovat ho můžete buďto jako nejlepší argument nebo jako kombinaci více úspěšných argumentů. Jak už bylo řečeno, měl by být jednoduchý, přímočarý a úderný. Zároveň se vyvarujte tomu, abyste působili prvoplánově a lacině. Najít vhodný USP bývá pro některé firmy tvrdým oříškem, ale snaha se v tomto případě opravdu vyplatí.

Propagace

Posledním krokem je pak prezentace svého unikátního prodejního argumentu světu. Všechny budoucí propagační materiály a oficiální prezentace vašich výhod by měly stavět právě na USP. Důležité je vše zasadit do kontextu a vybrat dobrý komunikační kanál. Některé argumenty se hodí více do online světa, některé se prezentují lépe v rádiu nebo na letácích.

Zároveň se zaměřte na vybrání dobrého copywritera pro popis a vysvětlení vašich prodejních argumentů, a také na grafickou stránku. Musíte zaujmout člověka už před tím, než začne číst. Vizuální komunikace pomůže zachytit pozornost a vlákat čtenáře do většího zájmu o vaši značku. Chtěli byste se dozvědět více o tom, jak zefektivnit prodej či marketing ve vaší firmě? Pak pro vás může být ideální volbou MBA studium v oboru Management obchodu nebo Marketingový management, kde se pod vedením zkušených odborníků dozvíte vše o nejnovějších trendech v těchto oblastech.

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.