100% ONLINE ŠTÚDIUM MBA, MSc & LLM ZA CENU OD 4.162 € - PRIHLÁSENIE DO 30. 06. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančného prínosu MBA štúdia

Home office coby účinný nástroj na řešení aktuální krize

17. marec 2020
Home office coby účinný nástroj na řešení aktuální krize

Poté, co na nedělní tiskové konferenci vyzval premiér Andrej Babiš spolu s dalšími ministry tuzemské podniky, aby umožnily svým zaměstnancům v co největší míře pracovat z domova, dostala se tato „výsada“ i k těm, kteří na ni běžně nárok nemají. Jaká pravidla byste tedy v rámci home officu měli dodržovat, abyste zůstali stejně efektivní, jako když se nacházíte přímo na pracovišti?

Zatímco jedni se hrdě chvástají tím, že při práci z domova toho stihnou o poznání víc, než kdyby seděli v kanceláři, jiní jsou v tomto ohledu se svou produktivitou na štíru. A to zejména proto, že si neumí takový den řádně zorganizovat. Pečlivé naplánování vaší denní pracovní náplně je totiž základním předpokladem k úspěchu.

Najděte si pracovní místo

Ze všeho nejdřív si vytvořte improvizovaný pracovní stůl. Najděte si ve svém bytě místo, kde se vám dobře sedí, kam se vám vejdou veškeré pracovní pomůcky včetně počítače, bloku na psaní a hrnku s kávou, kde je dostatek světla a kde budete mít dostatečně dobrý wifi signál. Protože pokud se usadíte na gauč, dáte si notebook na klín a po očku budete sledovat televizi, veškeré vaše úsilí přijde rázem vniveč.

Děti mohou být nápomocny

Situace bývá o něco komplikovanější, pakliže jste rodič a musíte se během home officu ještě starat o své malé ratolesti. Ovšem i tady se nabízí relativně praktické řešení. Zkuste děti do celého procesu jednoduše zapojit tak, aby se z nich stali pro vás nepostradatelní pomocníci. Vybídněte je k tomu, aby vám například srovnaly papíry na stole, ořezaly tužku nebo pomohly se zařízením účtu na Skypu – pochopitelně v závislosti na jejich věku, neboť ti starší jistě ocení, pokud si budou moci na celý den zalézt k televizi nebo hrát na počítači.

Pokud si ovšem nepřejete být rušeni ani trochu, vysvětlete dětem, že v okamžiku, kdy sedíte na svém improvizovaném pracovním místě, za vámi prostě nemohou. Možná to nepochopí hned na poprvé či na podruhé, po nějakém čase to ale s největší pravděpodobností zabere.

Udělejte si seznam

V souvislosti s tím je každopádně dobré pamatovat ještě na jednu věc, a sice že pracovat několik hodin v kuse, podobně jako jste navyklí z kanceláře, zkrátka a dobře nejspíš nepůjde. Svůj pracovní den si proto rozčleňte na několik kratších bloků, například po půl hodině nebo vždy jen do chvíle, než dokončíte daný úkol, a poté se jděte alespoň na chvíli věnovat dětem.

Počítat s tím, že váš pracovní den bude začínat v osm ráno a končit o půl páté odpoledne, by bylo už právě kvůli všem výše uvedeným skutečnostem celkem naivní.  To ale nemusí být nutně na škodu, neboť udělat si čas od času menší přestávku, pakliže něco doopravdy nehoří, může vaši produktivitu v konečném důsledku paradoxně vylepšit. Nezapomeňte si ale například ještě večer udělat seznam úkolů, které máte druhý den stihnout. Jedině tak totiž budete mít jistotu, že jste vyřídili vše, co bylo potřeba.

I když je zde tedy všeobecný předpoklad toho, že s prací v půl páté, jak jste standardně zvyklí, končit nebudete, buďte na sebe přísní. Snažte se dodržovat běžné návyky, které jste si za ta léta osvojili. Vstaňte tedy přesně v tolik, v kolik do práce vstáváte i jindy. Zakažte si chodit každých deset minut slídit do lednice, a odpusťte si seriály běžící takříkajíc na pozadí, na něž byste se u sebe v kanceláři jinak také nedívali.

Být v kontaktu s ostatními je snadné a nezbytné

Abyste mohli na home officu fungovat, je potřeba zajistit kontakt s vašimi kolegy. To by ale v dnešní době mobilů, internetu, emailů a sociálních sítí neměl být sebemenší problém. Jde jen o zvyk. Poměrně efektivními nástroji jsou v tomto ohledu například Whatsapp či Slack, které vám umožní s ostatními spolupracovníky debatovat v rámci skupinových konverzací, hodit se ale může taktéž již zmiňovaný Skype, kde lze zase pořádat třeba hromadné videokonference. Tady už pochopitelně záleží na každém z vás, komu co vyhovuje a co se zrovna ve vaší firmě osvědčilo. Důležité je snad jen to, abyste čas od času nezapomněli jednotlivé aplikace a otevřená okna v prohlížeči zkontrolovat, zda se v nich náhodou neobjevilo něco nového.

Když je domácí prostředí na obtíž

Že se vám přes všechno výše uvedené z domova stále příliš dobře nepracuje? Možná je to právě oním prostředím. Možná vám v efektivní práci překáží to, že kolem sebe nevidíte nikoho jiného, kdo by rovněž stejně jako vy měl před sebou otevřený notebook, na uchu telefon a komunikoval s někým na druhém konci republiky.

Naštěstí i taková situace se dá celkem elegantně vyřešit. Jakmile ráno vstanete, nasnídejte se, oblečte se, sbalte si vše potřebné a zamiřte do nějaké kavárny s dobrým internetovým připojením či do nejbližšího coworkingového centra. Sice to nebude úplně zadarmo, ale pokud dokážete krotit své choutky na dobrou kávu a ještě lepší dort nebo zrovna nezamíříte někam, kde si za sezení v provizorní kanceláři účtují tisícovku denně, může to být jen a jen ku prospěchu. V současné situaci sice zrovna toto možné není, ale třeba se tím inspirujete alespoň někdy v budoucnu.

S dalším rozvojem vám pomůžeme u nás v CEMI

Pokud by vás podobná témata zajímala podrobněji a chtěli jste se dozvědět, co vše můžete udělat pro to, abyste ve své práci mohli být efektivnější než doposud, neváhejte zavítat na náš blog. Získáte zde spoustu zajímavých tipů, triků a informací, které by vám mohly pomoci v překonávání každodenních pracovních výzev a překážek. Také zde máte možnost přihlásit se do našeho MBA studia, jež je určeno všem těm, kteří se v rámci své profesní kariéry chtějí rozvíjet po všech stránkách a mají za cíl postupně stoupat firemním žebříčkem vzhůru. Třeba až na některou z manažerských pozic.

Co se týče studijních oborů, které pro vás máme ve spolupráci s našimi uznávanými lektory připraveny, nabídka je vskutku široká – počínaje HR managementem přes management obchodu, veřejné správy až po korporátní právo. Vrcholem naší nabídky pak je prestižní manažerské studium Executive DBA. Na své si zde tak přijde zkrátka téměř každý. Převážná část studia navíc probíhá formou online výuky, a tudíž ji můžete absolvovat z pohodlí gauče, respektive židle u jídelního stolu v kuchyni stejně, jako byste se zrovna pracovali z domova v rámci přiděleného home officu.  

 

Chcem vedieť viac
Chcem vedieť viac

Radi zodpovieme všetky Vaše otázky o štúdiu MBA či LLM.
Neváhajte nás preto kontaktovať.

Beriem na vedomie spracovanie osobných údajov.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.