100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Neverbální komunikace - co prozradí oči?

27. červen 2017
Neverbální komunikace - co prozradí oči?

Oči za vás řeknou víc než dlouhý román

Neverbální (nebo také nonverbální) komunikací dáváme skutečný význam myšlenkám, které chceme vyjádřit slovy. Tato forma předávání informací se podílí z 60 až 65 % na celkové mezilidské komunikaci. Jde o způsob vyjadřování sdělení, který je lidem naprosto přirozený a který většinou používáme naprosto automaticky a podvědomě. Výrazná mimika, gesta, držení těla, dynamika pohybu - to vše o nás prozradí daleko víc, než bychom často sami chtěli. Většina lidí spolehlivě odhalí, když slova jsou v rozporu s tím, co „říká“ tělo mluvčího. A co říkají oči. To jsou totiž ta pravá okna do naší duše.

První pohled znamená všechno

Rozšíření nebo naopak zúžení zorniček, to je zcela přirozený fyziologický jev, který u každého z nás nastává dennodenně. Méně se už ovšem ví o tom, že se zorničky našich očí rozšiřují i podle toho, jakou máme právě náladu.

Právě se seznamujete s atraktivním protějškem. Zdá se vám, že se na vás dotyčný při podání ruky dívá, ale zorničky má malé jako špendlíkové hlavičky? Neprojevuje žádné emoce, má strnulý pohled, doširoka otevřené oči, a přesto se usmívá? Není divu, že jeho hranému úsměvu příliš nevěříte. Opravdový smích je srdečný a spontánní, a to, zda jde o upřímný úsměv, prozradí záhyby kůže pod očima.

I když vám v srdci plane žár, pozor na spalující pohled

Dlouho a intenzivně se někomu díváte do očí? Pozor na to. Člověk, jehož si tak důkladně prohlížíte, si může myslet, že máte příliš vysoké sebevědomí, jste arogantní, drzí nebo přinejmenším poněkud divní. Spalující pohled není příjemný nikomu.

Na druhé straně ani druhý extrém - neustálé vyhýbání se očnímu kontaktu s ostatními a těkání očima - také nepůsobí dobře. Opačná strana může z takového jednání získat pocit, že něco tajíte a že vám nelze důvěřovat.

Jak dlouho se tedy dívat, abyste nepůsobili jako plachá laň či nejistý a ustrašený jedinec, nebo naopak jako arogantní náfuka? Stejně jako jinde i zde platí staré a osvědčené: všeho s mírou. Což v tomto případě znamená přibližně 3 vteřiny. Takový je pohled zdravě sebevědomého člověka.

Už jen o pár vteřinek déle se dívejte do očí někomu, když chcete vyjádřit, že o něj máte opravdový zájem. Ale i v tomto případě dejte pozor, abyste to nepřehnali. Jasně, myslíte to dobře, ale raději si to odpusťte. Takové zírání může být pro druhého nepříjemné a můžete jej tím uvést do rozpaků. A zdárně se rozvíjející přátelství může skončit fiaskem.

Neverbální komunikace CEMI

Nazdárek kamaráde

Navázat oční kontakt se známým člověkem je daleko jednodušší, než s někým, koho vidíte poprvé. Nejdříve na řadu přichází spontánní pohled z očí do očí, často doprovázený zvednutím obočí. Pak přichází na řadu pozdrav a úsměv. Pokud potkáte někoho, s kým zrovna nemáte chuť hovořit, mnohdy postačí nenavazovat oční kontakt. Pohled můžete opětovat, až když člověka těsně míjíte. Dáváte tím jasně najevo, že jste si jej všimli, ale o konverzaci prostě zájem nemáte.

Pohled sem, pohled tam

Konverzace je v plném proudu. Jeden mluví přes druhého. Ten uprostřed popíjí a dívá se lehce vzhůru doleva? Nejspíš nevnímá své okolí a na něco se snaží vzpomenout. Hlavní řečník se dívá vpravo? Tak teď si příběh tahá pěkně z paty. Kolega u vedlejšího stolku konverzuje s atraktivní kolegyní, ale přitom se kouká spíš do země, mrká o stošest, střídavě se na svůj protějšek dívá a pak zase uhýbá pohledem? Lže, jako když tiskne nebo něco skrývá. Nový kolega, který před nedávnem nastoupil do obchodního oddělení, neustále těká pohledem? Stal se nedávno terčem vtípku, někdo se o tom zmínil a on je z toho pořád tak trochu v rozpacích.

Šéf vás probodává příkrým pohledem, protože jste jeho dnešní skvělé prezentaci nevěnovali dostatečnou pozornost. Dívá se podruhé? Začínáte se cítit trochu nesví. Potřetí? Nevydržíte to a uhnete pohledem. Oční bitvu jste prohráli a tím jste dali nadřízenému najevo, že on je tady ten, kdo rozhoduje

Ať už se snažíte skrýt sebevětší tajemství, oči za vás řeknou všechno. Odráží se v nich vaše pravé Já. Chcete se naučit profesionálně komunikovat? Díky našim kurzům Management osobního rozvoje a Marketing a komunikace v rámci MBA studia máte tu možnost.

 

Přínosy MBA studia

 

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.