100% ONLINE STUDIUM MBA, MSc & LLM JIŽ OD 79.900 KČ - PŘIHLÁŠKY DO 31. 03. 2024
Kalkulátor finančního přínosu MBA studia Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

Jak se stát úspěšným manažerem? Důvěřujte podřízeným a nebojte se svá rozhodnutí změnit!

16. prosinec 2019
Jak se stát úspěšným manažerem? Důvěřujte podřízeným a nebojte se svá rozhodnutí změnit!

Úspěšný manažer musí mít skvělé výsledky, umět vést lidi a naslouchat jim, být neustále v obraze a také dokázat přiznat chybu a zavčas ji napravit. Zvládnout tolik věcí najednou je bezpochyby velmi náročné, my však přinášíme několik tipů, které by vám v tomto ohledu mohly pomoci.   

Zajímejte se o názor podřízených

K čemu je zaměstnavateli člověk, který sice plní stanovené finanční plány, ale v důsledku jehož stylu řízení firmu opouštějí perspektivní pracovníci mající potenciál k tomu, aby v budoucnu posunuli podnik zase o úroveň výš? Umění vést své podřízené a svůj tým je stejně důležité jako samotné generování požadovaného zisku.

Jsou to právě zaměstnanci, kteří tradičně tvoří to nejhodnotnější aktivum každé společnosti, a proto se podle toho k nim takto i chovejte. Konečné stanovisko bude samozřejmě vždy na vás, to však neznamená, že byste je do tohoto rozhodovacího procesu nemohli zapojit. Zajímejte se o jejich názor, dejte jim prostor vyjádřit se a nebojte se jim dát za pravdu, pakliže jste o ní sami přesvědčeni. Když i řadoví zaměstnanci uvidí, že vás jejich pohled na věc zajímá, budou vědět, že i oni jsou plnohodnotnou součástí týmu a o to více jim bude na splnění daného úkolu záležet.

Ve svůj tým mějte důvěru

Pokud budete podřízeným neustále stát za zády a kontrolovat každý jejich pohyb myší po pracovní ploše monitoru, s největší pravděpodobností jim to na klidu příliš mnoho nepřidá. Umožněte jim být kreativní a ukázat, co v nich je. Každý má svůj vlastní styl práce, a nikde není psáno, že, ačkoliv vy jste tady tím manažerem, pouze váš musí být ten správný.

Nezabývejte se prací, kterou nemusíte

Váš čas je drahý, a proto se snažte úkoly, které nemusíte dělat vy osobně, delegovat na ostatní. Samozřejmě za předpokladu, že je tím „nepředzásobujete“ na rok dopředu na úkor jiných pro podnik důležitých věcích, které musejí na každodenní bázi vykonávat. Když jim svěříte úkol, který obyčejně nezastávají, ukážete jim navíc, že v ně máte důvěru, což může fungovat jako efektivní motivační prvek.

Stanovujte ambiciózní, ale reálné cíle

Při určování cílů, které máte splnit, vycházejte z metody SMART. Podle ní by výsledek, k němuž se chcete propracovat, měl být přesně definovaný (Specific), tak aby každý z členů týmu věděl, co se po něm chce, měřitelný (Measurable) pomocí vhodného parametru, akceptovaný (Accepted) ze strany odpovědné osoby, reálný (Realistic) ve smyslu jeho dosažitelnosti a měl by mít předem daný termín, do něhož je potřeba jej splnit (Timed).

Neztrácejte přehled

Ačkoliv už nejste řadovým pracovníkem, snažte se zůstat neustále v obraze. Zajímejte se o to, co je ve vaší branži nového a čas od času si připomeňte, co je hlavní náplní vašich podřízených. Pakliže jste například šéf obchodního oddělení, zkuste si tu a tam uzavřít nějakou zakázku, protože jedině tak nevyjdete ze cviku a budete moci svým lidem umět poradit a ukázat, jak by také mohli postupovat.

Nebojte se své lidi pochválit

Správný šéf musí mít u podřízených autoritu, o tom asi není třeba pochybovat. Pokud nicméně tato autorita pramení z čirého strachu z něj samotného, rozhodně to dobré není. Zaznamená-li někdo z vašeho týmu nějaký výraznější úspěch, pochvalte ho za něj a pogratulujte mu. Nejlépe před ostatními zaměstnanci, aby i oni viděli, že si jejich práce vážíte a že pokud se budou dostatečně snažit, mohou ve vašich očích stoupnout také.

Když se naopak něco nepovede, řešte to v soukromí. Zcela určitě totiž není nutné, abyste tímto problémem zatěžovali kohokoliv jiného. Navíc byste takovým jednáním mohli zapříčinit, že si na něj kolegové začnou ukazovat, a vystavit jej tak dalšímu zbytečnému tlaku, který by se negativně podepsal na jeho pracovní výkonnosti.

Neustále hledejte způsob, jak se zlepšit

I když na svém manažerském postu zaznamenáte sebevětší úspěch, rozhodně byste neměli usnout na vavřínech. Oslavte to, odměňte se, ale zároveň nezapomeňte na to, že abyste něco takového mohli v budoucnu zopakovat, bude potřeba se posunout zase o kus dál. Veškeré rutinní procesy se snažte co možná nejvíc zautomatizovat, ať s nimi nemusíte zbytečně ztrácet čas. Buďte dostatečně líní na to, aby i pět kliknutí na počítači pro vás bylo příliš mnoho, tím spíš, když existuje způsob, jak se ke stejnému výsledku dopracovat jen pomocí dvou.

Každé rozhodnutí se dá změnit

Stát si tvrdohlavě za rozhodnutím, které se sice zpočátku jevilo jako správné, ale další okolnosti ukázaly, že to tak ve skutečnosti není, jen proto, abyste neztratili tvář a neprojevili nejistotu, je pochopitelně špatně. Všichni jsme jen lidi a děláme chyby. Pakliže změnu svého stanoviska podřízeným správně odůvodníte, naprostá většina z nich to pochopí.

Na další studium není nikdy pozdě

Pakliže byste se toho o nejnovějších trendech v oblasti managementu a leadershipu chtěli dozvědět víc, neváhejte a vyzkoušejte MBA studium na institutu CEMI. Na výběr máte celkem z devíti oborů vyučovaných v češtině a dalších dvou, jež jsou vedeny v anglickém jazyce. Na své si přijdou jak ti, které zajímá management obchodu, tak zároveň i tací, jež to táhne spíše do oblasti zdravotnictví, veřejné správy, realit či finančnictví. Zkrátka a jednoduše, jak se můžete sami přesvědčit, nabídka vyučovaných oborů je vskutku široká. Studium navíc probíhá z převážné části online, díky čemuž ho lze skvěle skloubit s pracovním i osobním životem a profitovat pak z benefitů získaných jeho absolvováním.   

Chci vědět více
Chci vědět více

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy o studiu MBA či LLM.
Neváhejte nás proto kontaktovat.

Beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Kalkulátor finančního přínosu MBA studia

* Data v kalkulaci vychází z průzkumu mezi absolventy MBA studia na institutu CEMI, realizovaného agenturou STEM/MARK v červnu 2022.